Tanzánia betiltotta a műanyag bevásárló szatyrok gyártását és használatát

 

Tanzániában szombaton életbe lépett az a törvény, amely betiltja a műanyag bevásárló szatyrok gyártását és használatát az országban.

A kelet-afrikai ország ezzel a kontinens más országaihoz, egyebek mellett Ruandához és Kenyához csatlakozott, ahol már fellépnek a környezetszennyező műanyagtermékekkel szemben. Tanzániában a törvényt megszegő gyártókra maximálisan 400 ezer dolláros – 116 millió forintos – büntetést vagy kétéves börtönt lehet kiszabni.

A műanyag szatyrot használó személyeket pedig 13 dolláros – 3800 forintos – büntetéssel lehet sújtani – mondta el Januari Makamba, a kormány környezetvédelemmel foglalkozó tagja.

Illusztráció – Textilzsákok egy műanyag termékek környezetbarát alternatíváit népszerűsítő vásárban (Fotó: MTI/ EPA/ Divjakant Szolanki)

A tanzániai Országos Környezetvédelmi Igazgatási Tanács szombati közleményében arról számolt be, hogy egy kéthetes kampány keretében a fővárosban 200 tonna műanyag zacskót gyűjtöttek össze.

A környezetvédő szervezetek üdvözölték a tanzániai lépést.

„A műanyag a környezet első számú szennyezője és a természeti környezet csendes gyilkosa” – hangsúlyozta Amani Ngusaru, a Természetvédelmi Világszervezet (WWF) környezetvédelmi kampányigazgatója. Mint hozzátette: több mint száz évbe telik, míg egy közönséges műanyag zacskó lebomlik.

A WWF honlapján emlékeztetett rá, hogy Tanzánia 13 afrikai országhoz csatlakozott, amelyek vagy teljesen betiltották a műanyag szatyrokat vagy megadóztatják, ami visszaszorítja a felhasználást.

A címlapfotó illusztráció