A lunda madarak tömeges pusztulása a klímaváltozáshoz köthető

 

Egy tanulmány szerint a több ezer lunda elpusztulásában szerepet játszott a klímaváltozás Alaszkában.

A tudósok úgy vélik, hogy a madarak éhen haltak, amikor a számukra táplálékként szolgáló halak északra vándoroltak a tengervíz emelkedő hőmérséklete miatt. Az elhullott állatok lesoványodott testét a Szent Pál-sziget – az Indiai-óceán déli medencéjében francia fennhatóság alá tartozó apró és lakatlan sziget – partjaira kezdte el kimosni a víz három évvel ezelőtt ősszel – írja a BBC News.

 

Amerikai tudósok elmondták, hogy közel kilencezer lunda és más tengeri madár – például bóbitás alka – halt meg néhány hónap alatt. Tollaikat elvesztették, amely a stressz ismert jele a madaraknál. A tömeges pusztulásukat az éghajlat-változás és a vedlési időszak kezdete együttesen okozhatta, mivel a vedlés előtt az élelemforrásuk apadtak a halak elvándorlásával.

A megállapítások azt a félelmet gerjesztik tovább, hogy az emelkedő hőmérséklet megjósolhatatlan hatással lehet a madarakra, denevérekre és a vadvilágra. Egy friss tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a sarkvidéken fészkelő madarak nagyobb veszélyben vannak a fészkeiket fosztogató ragadozókkal szemben az éghajlat-változás, és annak következményei miatt.

Kutatási eredményekre támaszkodva múlt novemberben az óriás gyümölcsevő denevér populáció egy harmadát eltörölte a föld színéről az ausztrál hőhullám két nap alatt.

A legutóbbi tanulmány a kontyos lunda állományt vizsgálta a Bering-tengeren, Alaszka partjainál. A madarak halakkal és gerinctelen állatokat táplálkoztak, de óceáni planktonok fogyasztására kellett átállniuk. A tudósok attól tartanak, hogy a szokatlanul meleg víz megváltoztathatja az óceánok táplálékláncát, gondot okozva a tengeri élőlényeknek, így a lundáknak is.