Vélhetően elpusztult a Dian Fossey által tanulmányozott utolsó gorilla is

 

Vélhetően elpusztult a Dian Fossey (1932-1985) világhírű főemlőskutató által tanulmányozott ruandai gorillacsapat utolsó tagja is – jelentette be az amerikai etológus nevét viselő gorillavédelmi alapítvány Kigaliban.

A Poppy nevű nőstényt 2018 augusztusa óta nem látták, és mivel már nagyon öreg lenne, abból kell kiindulni, hogy már nincs életben  mondta szerdán Erika Archibald, a Dian Fossey Gorilla Fund szóvivője. Az állat április 1-jén lett volna 43 éves, öt utód maradt utána.

Poppy egyike volt Dian Fossey kedvenc gorilláinak, gyakran írt róla naplójában, amelyben a gorillacsapat kincsének nevezte, “szimpatikusnak és megnyerőnek” tartotta.
Dian Fossey az 1960-as, 1970-es és 1980-as években, összesen 18 esztendőn keresztül tanulmányozta a hegyi gorillák viselkedését előbb Ugandában és a Kongói Demokratikus Köztársaságban, majd Ruandában a Virunga-hegységben.

A kihalás fenyegette hegyi gorillák csak ebben a három közép-afrikai országban élnek, számukat 1000 körülire becsülik.

Fossey 1967-ben megalapította a Kariskoke Kutatóállomást, 10 évvel később pedig a nevét viselő gorilla alapot, amely mindenekelőtt a vadorzóktól védelmezi a hegyi gorillákat. Ezek az állatok főleg Kongó keleti részén vannak veszélyben, ahol több fegyveres milícia is tevékenykedik.

Dian Fossey személyét és munkásságát nemzetközileg főként a Gorillák a ködben című 1988-as filmdráma tette ismertté, amelyben Sigourney Weaver alakította a ruandai gorillák megmentéséért harcoló, az állatok bizalmát különleges módszereivel elnyerő antropológusnőt.

A film forgatásán Poppy lánytestvére, Maggie volt az amerikai színésznő kedvenc gorillája.