Kipusztulhat a bambuszok egy része Japánban

 

Japán híres a bambuszerdőiről, különösen a kiotói Arasijamában található Szagano bambuszerdő népszerű hosszú ösvényével a turisták körében. Azt csak kevesen tudják azonban, hogy a több mint ezerkétszáz fajta bambusz közül a legtöbb rendkívül ritkán, akár csak negyven-nyolcvan évente borul virágba.

Sőt, a Phyllostachys bambusoidesa, a japánul madakénak nevezett fajta százharminc évente mindössze egyszer virágzik – olvasható a Japan Today hírei közt. Érdekes jelenség, hogy az azonos fajtájú bambuszok attól függetlenül, hogy hol találhatók, mind egyszerre borulnak virágba, mintha valamiféle természetes időzítő lenne beépítve a növényekbe.

Ezt a jelenséget eddig még a kutatóknak sem sikerült megfejteniük. A virágzás után a növények egyszerre indulnak elhalásnak, ezzel nagy környezeti és gazdasági károkat okozva országszerte. Így, amikor a bambusz kivirágzik, legyen az bárhol, rossz előjelnek számít.

A hatvanas években például a madake bambuszok egyharmada pusztult ki Japánban, és ez több helyi kézművest és iparost tett tönkre. Lehetséges, hogy 2019 egyike lesz azon éveknek, amikor több bambuszfajta borul virágba, majd pusztul ki azt követően. A virágzáshoz kapcsolódó jelentések ugyanis 2018 decembere óta sorra érkeznek, főként Japán központi és déli részéről.

A becslések szerint most azonban nem várható akkora pusztulás, mint a hatvanas években, illetve gazdasági hatása sem lesz olyan nagymértékű, hiszen a bambuszból készült termékek előállítása a tizedére csökkent 1960 óta. Annak mindenesetre, aki a bambuszok virágzásában szeretne gyönyörködni, kedvező lesz a 2019-es év.