Megháromszorozódott a namíbiai elefántpopuláció alig harminc év alatt

 

Az elefántpopuláció a dél-afrikai Namíbiában 1990 óta megháromszorozódott.

Romeo Muyunda, a namíbiai környezetvédelmi és turisztikai minisztérium illetékese, arról számolt be pénteken a Hszinhua kínai hírügynökségnek, hogy az innovatív megközelítésnek köszönhetően növekszik a vadon élő állatok populációja Namíbiában.

Példaként említette az elefántok számát, amely kevesebb mint 30 év alatt háromszorosára nőtt: míg 1990-ben 7500 egyedet tartottak számon az országban, mára több mint 22 ezret.

Muyunda elmondta, hogy Namíbia 1990-es függetlenedése óta a vadvilág megőrzését célzó innovatív intézkedések is hozzájárultak az elefántpopuláció növekedéséhez.

Az innovatív intézkedések között említette, hogy a fajmegőrzési program keretében a helyi közösségeknek számos ösztönzőt ígértek. „Ha védik a vadvilágot, munkahely- és mezőgazdasági lehetőségeket teremtünk számukra. A jó vadgazdálkodás mellett ezek az ösztönzők vezettek oda, hogy nő a vadállatok állománya különösen a védett területeken és a nemzeti parkokon kívül is” – tette hozzá.

Az illetékes elmondta, hogy Namíbiában él a világon a legtöbb keskenyszájú orrszarvú, valamint a legnagyobb gepárdpopuláció. Mindemellett jelentősnek számít a védett területeken élő oroszlánok száma is.

Muyunda hangsúlyozta: olyan helyeken sikerült helyreállítani a vadvilágot, ahonnan már eltűntek az állatok az orvvadászat és a politikai instabilitás következtében.