Szavannacerkóf és zászlós farkú kolobusz született Pécsen

 

A szavannacerkóf és a zászlós farkú kolobusz kis híján egy napon jött világra az állatkert dolgozóinak nagy meglepetésére.

A közlemény szerint a Dumbó nevű hím szavannacerkóf április 11-én született. A gondozók nem számítottak az új jövevényre, mivel a Dumbót megelőző cerkófkölyök tavaly augusztus végén – több mint 10 éves szünet után – született meg a pécsi vadasparkban. Mivel a szavannacerkófoknál a vemhességi idő 5 és 6 hónap között változik, a két kölyök születése között a biológiailag lehetséges legrövidebb idő telt el – tették hozzá.

Fotó: Pécsi Állatkert

Cerkófkölyök (Fotó: Pécsi Állatkert)

Mint írták, a kis hím szépen cseperedik, egyre gyakrabban játszik a csapat felnőtt tagjaival. Az állatkert szavannacerkóf-állományát a szülőpáron és a két kölykön kívül egy idősebb nőstény alkotja.

A zászlós farkú kolobuszok, más néven gerezák kölyke a kis cerkóf után mindössze két nappal, április 13-án jött világra. Érkezésével hét tagúra bővült a pécsi gerezacsapat, amely egy szülőpárból, a szülők négy kölykéből és egy fiatal, idegen vérvonalú hímből áll.

A cerkófhoz hasonlóan a kis gereza is egészséges; az újszülött a fekete-fehér bundájú felnőttekkel ellentétben hófehér szőrű; körülbelül három hónapos korában ölti majd fel a kifejlett állatokra jellemző mintázatot.

Az állatkert kiemelte: a kölyök születése szakmailag is fontos esemény, mivel a zászlós farkú kolobusz védett majomfaj, az európai állatkertek összehangoltan, az Európai Törzskönyvi Program (ESB) keretein belül tartják és tenyésztik.

Az összegzés arra is felhívta a figyelmet, hogy a húsvéti ünnepek alatt is érdemes felkeresni a pécsi állatkertet: Vadim, a közelmúltban érkezett rozsomák egyre aktívabb új otthonában. Idén először a hosszú hétvégén nyílik meg a gyűrűsfarkú makik kifutója a látogatók előtt.