Még mindig tartogat meglepetéseket Grönland a NASA kutatóinak

 

A NASA óceánok felmelegedésével foglalkozó kutatóegysége (OMG) ismét Grönlandon végez terepmunkát. 2016 óta évente két vagy három alkalommal végeznek vizsgálatokat és méréseket a szigeten. Az összegyűjtött adatok több kérdésre adtak eddig választ, és számos meglepetést is tartogattak – írta a Nasa.gov.

„Néhány igazán meglepő eredményre bukkantunk, amelyek arra utalnak, hogy az óceánok hatalmas hatást gyakorolnak Grönland legnagyobb gleccsereire” – mondta az egység főkutatója, Josh Willis a kaliforniai Pasadenában. Ebben az évben remélik, kiderül, általános-e az a jelenség, hogy a  gleccserek „törődnek” az óceánok hőmérsékletével.

Fotó: Nasa.gov

(Fotó: Nasa.gov)

Ron Muellerschoen, a Jet Propulsion Laboratórium mérnöke elmondta, ebben az évben olyan technológiai fejlesztéseket vár, amelyek lehetővé teszik, hogy még bővebb ismereteket szerezhessenek Grönland felszínéről. A NASA  gleccser és jég felszíni topográfia interferométere feltérképezi a gleccserek széleit a sziget szinte teljes partvonala mentén, és pontosan meghatározza a magasságukat.

Ha a gleccser jeget veszít, vékonyabbá válik és megnyúlik, a felszíne pedig így kisebbé válik.  A magasság meghatározása lehetővé teszi a kutatók számára, hogy megbecsüljék, mennyi jeget veszített el az előző évi mérés óta a gleccser.

Az OMG-rendszer is minden évben megméri az óceán hőmérsékletét a partvidék körül. A többévnyi körültekintő munka révén a tudósok egy átfogó képet kaptak arról, hogy Grönland mintegy 200 gleccserét miként érinti az óceán vízének és a levegő hőmérsékletének a változása.

A tavaszi kutatásokban a NASA repülőgépegységeket is bevet. A G-III. múlt héten indult el Keflavikból, hogy feltérképezze a keleti és a dél-keleti gleccserek állapotát. A legénység hamarosan az északi és a nyugati jégárakat is tanulmányozza majd. A kampány addig tart, amíg az összes mérést el nem végzik, a tervek szerint március 20-án fejezik be a vizsgálatokat.