Madárbaráttá váltak középfeszültségű oszlopok

 

Az elmúlt évtizedekben mintegy ötvenezer középfeszültségű oszlop vált madárbaráttá Magyarországon a Nemzeti Közművek (NKM) Zrt. jóvoltából. A vállalat munkatársai Békéscsabán egy gólyafészket is áthelyeztek annak érdekében, hogy a madarak biztonságosabb körülmények között élhessenek a területen.

A vállalat közleménye szerint a fészek áthelyezését egy magánszemély kezdeményezte, a munkavégzés a Körös–Maros Nemzeti Park szakmai felügyelete mellett történt. A fészket emelőkosaras daru segítségével sértetlenül sikerült leemelni és áthelyezni egy fészektartóval ellátott oszlopra.

A gólyapár korábbi otthonául szolgáló kisfeszültségű hálózati oszlopra felkerült egy beszállásgátló szerkezet, ami megakadályozza, hogy a visszatérő madarak újra lakhelyül válasszák, így jó esély van arra, hogy a közeli oszlopra elhelyezett sértetlen fészket elfogadják majd a hamarosan érkező gólyák, és a költési időszak nyugalomban telik számukra.

Az NKM Áramhálózati Kft. folyamatosan figyelemmel kíséri azt, hogy mely területeken, milyen módon tudja élhetőbbé tenni a madarak élőterületét. A tavalyi évben a Pusztaszeri Tájvédelmi Körzetben például földkábelre cserélték a légvezeték egy részét, hogy megóvják a madarakat az áramütéstől. A földkábel-telepítési eljárás során a szakemberek figyelembe vették az élőhely adottságait és annak védelmét.