Húszmillió fát ültetnének Ugandában

 

Húszmillió fát akar ültetni az idén az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) Ugandában, hogy ellensúlyozza a menekültek általi erdőirtást a kelet-afrikai országban.

Az UNHCR ugandai illetékese szerdán újságíróknak azt mondta: az Ugandában befogadott menedékkérők hatalmas mértékű erdőirtásért felelősek, fejenként évente mintegy húsz fát vágnak ki.

Joel Boutroue reményét fejezte ki, hogy idővel a faültetések helyre fogják hozni a menekültek okozta károkat.

A kép illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Bagus Indahono)

A kép illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Bagus Indahono)

„Amennyiben lehetséges, többet is szeretnénk tenni a már végbement erdőirtás ellensúlyozására” – hangsúlyozta Boutroue.

Beszélt arról is, hogy a helyi közösségek és a menekültek között feszült helyzetek is kialakultak az erdőirtások miatt. Mint mondta, a fatelepítés enyhülést hozna ezekben a viszonyokban, s elősegítené az együttélést is.

A nap folyamán az UNHCR tisztségviselője beszámolt arról is, hogy több mint húszezer dél-szudáni menekült tért vissza hazájába önkéntes alapon Ugandából, miután aláírták szeptemberben a legújabb békemegállapodást a polgárháborús országban.

„Voltak visszatérők, de erősen eltérő becslések vannak a számukat illetően. Például a dél-szudáni kormány több mint 130 ezer hazatérőről beszél. Mi viszont csak mintegy 20 ezer menekültet számláltunk” – mondta Boutroue.

Mint mondta, összességében csökkent az Ugandába érkező dél-szudáni menekültek száma tavaly. Ugyanakkor megjegyezte: a szemben álló dél-szudáni felek fegyverkezése olyan aggodalmakat vált ki, hogy többen hagyhatják el az országot egy esetleges újabb fegyveres konfliktus miatt.

Ugandában a menekültügyi főbiztosság szerint 1,2 millió menekült él, többségük Dél-Szudánból, a Kongói Demokratikus Köztársaságból, Burundiból és Szomáliából érkezett. A dél-szudáni menedékkérők messze a legnagyobb csoportot alkotják, mintegy 790 ezer fővel.

A címlapfotó illusztráció.