Kulcsfontosságú olaj- és gázmezőket is veszélyeztet a permafroszt olvadása

 

A klímaváltozás folyamatosan olvasztja az Északi-sarkvidék permafroszt, azaz állandóan fagypont alatti hőmérsékletű rétegét, amely a régió 70 százalékának infrastruktúráját, köztük a kulcsfontosságú olaj- és gázmezőket is veszélyezteti - állítja egy finn tanulmány

A tudósok az északi félteke infrastruktúrájára vonatkozó részletes információkat használtak egy eddig példátlanul részletes modell kidolgozásához, amely megmutatja, mennyi épület, út, autópálya vagy más szerkezet kerül veszélybe 2050-re. „A fenyegetettség mértéke meglepő volt. Különösen az, hogy a permafroszt régióban lévő jelenlegi infrastruktúra mintegy 70 százaléka olyan területen van, ahol nagy a kockázata a felszínhez közeli fagyott réteg olvadásának” – mondta Jan Hjort, a finnországi Oului Egyetem kutatója.

„2050-re 3,6 millió embert érinthet az infrastruktúrának a permafrost olvadása okozta károsodása” – állítja a Nature Communications című tudományos lapban megjelent tanulmány. Arra is figyelmeztet, hogy a sarkvidék Oroszországban lévő kulcsfontosságú olaj- és földgázmezők közel felét az olvadás veszélye fenyegeti 2050-re.

Ha a világ vezetőinek sikerül is megtartaniuk a párizsi egyezményben tett ígéreteket, a tanulmány szerint az infrastruktúra kockázatai ugyanilyenek maradnak. Ugyanakkor a hőmérséklet emelkedésének az iparosodás előtti szinthez képest 2 Celsius-fok alatt tartásával valószínűleg csökkenthető lehet a pusztítás mértéke – vélik a szakértők.

A permafroszt talaj jórészt az északi féltekén található, ahol a fedetlen talaj mintegy negyedét teszi ki, és általában több ezer éves. Az északi sarkkör és a boreális erdők közötti széles övet borítja, átível Alaszkán, Kanadán, Észak-Európán és Oroszországon. Kisebb kiterjedésben a déli féltekén is megtalálható, ahol kevesebb a talaj, amely megfagyhat.

A sarkvidéki orosz területek 65 százaléka permafroszttal borított, és az ország már most is küzd az olvadás hatásaival. Jakutszk városban az épületek már elkezdtek megereszkedni és repedezni, mivel a talaj megsüllyed alattuk. Jakutföld ezért idén permafrosztvédő törvényt hozott, és azért lobbizik, hogy Moszkva kezdjen országos szintű intézkedéseket.

A címlapfotó illusztráció.