Lelőttek egy farkast a Bükkben

 

A Bükki Nemzeti Park Igazgatósága most hozta nyilvánosságra, hogy még október elején egy ismeretlen elkövető lelőtt egy fiatal hím farkast Nagyvisnyó külterületén.

A szakemberek szerint a farkas a Bükkben született, és mivel fokozottan védett faj Magyarországon, aki lelőtte, bűncselekményt követett el. Az igazgatóság természetkárosítás és állatkínzás miatt feljelentést tett.

A nemzeti parkban az erdészek már egy ideje nyomon követnek egy öttagú farkascsaládot. A falka életéről, táplálkozási szokásairól és létszámának változásairól hasznos kutatási anyag gyűlt össze, amely segíthet a további védelmük megszervezésében és a tévhitek eloszlatásában is. A farkasokról a napokban egy természetjáró is közölt felvételeket, azonban az állatok védelme érdekében nem hozta nyilvánosságra, hogy pontosan hol találkozott a nagyvadakkal.

A farkasok mint csúcsragadozók jelenléte pozitív hatással bír védett területeinkre, de sokan negatívan ítélik meg az állatokat, ezért pusztítják őket. A szakemberek munkáját az is nehezíti, hogy a Bükkben kihelyezett kamerákat rendszeresen megrongálják.

A természeti területeken gyűjtött adatok elemzése is igazolja, hogy az emberi jelenlét sokkal jobban zavarja a vadászható fajokat, mint a nemzeti park területén előforduló farkasok.

A címlapfotó illusztráció.