Már nem fenyegeti kihalás a barázdásbálnákat és a hegyi gorillákat

 

A nemzetközi szervezet a napokban tette közzé frissített listáját a veszélyeztetett fajokról. Az új besorolás szerint a barázdásbálnák átkerültek a veszélyeztetett kategóriából a sérülékeny kategóriába, míg a hegyi gorillákat a súlyosan veszélyeztetett csoportból a veszélyeztetett csoportba sorolta át a szervezet.

A barázdásbálnák populációja az 1970-es évek óta, amikor a Csendes-óceán északi részén és a déli féltekén megtiltották kereskedelmi halászatát, megduplázódott, és elérte a százezer kifejlett példányt. A bálnavadászat az Atlanti-óceán északi részén is visszaesett az utóbbi harminc évben. A jelentés szerint a nyugat-csendes-óceáni szürke bálna populációja is növekedett, ezért a faj a súlyosan veszélyeztetett státuszból átkerült a veszélyeztetett kategóriába.

 

Az orvvadászat elleni hatékony fellépésnek és a határokon átnyúló állatvédelemnek köszönhetően a hegyi gorillák egyedszáma 680-ról 1000 példány fölé emelkedett az utóbbi évtizedben. Hegyi gorillák csak Kongó, Ruanda és Uganda védett területein élnek.

Liz Williamson, a Természetvédelmi Világszövetség emlősszakértője ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy a hegyi gorillák továbbra sincsenek biztonságban, ezért jövőjük érdekében az élőhelyükön kordában kell tartani az idegenforgalmat, és óvni kell őket az emberek közelségétől.

A címlapfotó illusztráció.