Ritka kis majom született a fővárosi állatkertben

 

Aranyhasú mangábé született a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Ez a faj ritkaságnak számít az állatkertek világában.

Az aranyhasú mangábék a Madagaszkár-házban és a hozzá tartozó kifutóban láthatók. Mostanában főként a belső, fűtött férőhelyen lehet találkozni velük, ahol a kicsi születése miatt egy ideiglenes kordont állítottak fel az üvegfal előtt, de ez nem akadályozza az állatok megfigyelését – közölte a fővárosi intézmény az MTI-vel.

Aranyhasú mangábé kölykével a Fővárosi Állat- és Növénykertben (Fotó: MTI/Kovács Attila)

Az aranyhasú mangábé az óvilági majmok, ezen belül a cerkóffélék közé tartozó faj, amely Nyugat-Afrikában, a Kongó-medence sűrű erdőségeiben őshonos. Mivel élőhelyük a kutatók számára nehezen hozzáférhető, valamint rejtett életmódot folytatnak, nincs információ a vadonbeli állomány pontos nagyságáról. Az viszont biztos, hogy a faj egyedszáma csökken. A Nemzetközi Természetvédelmi Unió által kidolgozott, a veszélyeztetettség mértékét kifejező kategóriarendszerben a faj az adathiányos besorolást kapta.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben az aranyhasú mangábék tartása és szaporítása több évtizedes múltra tekint vissza. Az elmúlt évtizedekben a városligeti intézmény egyike volt annak a három állatkertnek (San Diego és Wuppertal mellett), ahol rendszeres és jelentős számú szaporulat volt. A most született kölyökkel együtt jelenleg öt aranyhasú mangábé él Budapesten. Ez ma a legnagyobb létszámú, állatkertben bemutatott csapat ebből az állatfajból.

Az állatkertek világában az aranyhasú mangábé igazi ritkaság. A világ több ezer állatkertje közül mindössze 12-ben láthatók aranyhasú mangábék: összesen 27 egyedet tartanak számon. Ezzel a majomfajjal tehát még az óriáspandáknál is ritkábban lehet találkozni állatkerti körülmények között.