Mikrochip-leolvasó segíti az elveszett kedvencek hazajutását

 

Már több mint ötven Mol-töltőállomáson található ingyenes mikrochip-leolvasó, amely segíti az elkóborolt állatok minél hamarabbi hazajutását. Alig három hónap alatt 121 elkóborolt kutya került vissza gazdájához.

A Vigyél Haza Alapítvánnyal a Mol még májusban kezdte meg együttműködését. A Mol bekapcsolódásával a leolvasó hálózat országossá vált, így már több mint 120 helyen készek segíteni az elveszett kutyákon, amire szükség is van, hiszen tízből kilenc kutya vidéken csavarog el – tájékoztatta a Mol Magyarország a hirado.hu-t.

Szinte minden elkóborolt kutya hazatált

Az elkóborolt állat mikrochipjének adatai egyszerűen leolvashatók a Mol-kutakra kihelyezett eszközökkel, és az alapítvány önkéntes állatorvosai segítségével a kutya könnyen beazonosítható, így gyorsan visszakerül gazdájához. Azokat az állatokat, amelyek mikrochip hiányában nem voltak beazonosíthatók, a megtaláló örökbe fogadta vagy menhelyre kerültek.

Nyíregyháza, 2012. november 13. Kóbor kutyák élelmet keresnek a Huszár telep egyik szemétgyűjtő helyén Nyíregyházán 2012. november 13-án. A város önkormányzata idén 22,7 millió forintot fordít a városüzemeltetés által működtetett Állategészségügyi Telep gyepmesteri tevékenységére. A telep munkatársai idén eddig 286 állatot gyűjtöttek össze. A kutyák 95 százalékát a PCAS nemzetközi állatvédelmi egyesület helyezi el új gazdáknál. A helyiek idén 20 kutyát fogadtak örökbe. MTI Fotó: Balázs Attila

A kép illusztráció (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Orosz András, a Mol Magyarország kiskereskedelmi vezetője elmondta, mintegy 450 töltőállomásuk kutyabarát, így az állatok jelenléte megszokott számukra. Azonban azon meglepődtek, hogy csaknem három hónap alatt milyen sok elveszett kutyának volt szüksége segítségre. Szerencsére szinte az összes Mol-töltőállomáson beazonosított mikrochipes kutya rövid időn belül visszakerült a gazdájához.

Mobilalkalmazás is segít az állatok beazonosításában

Jelenleg Magyarországon megközelítőleg másfél millió kutya él mikrochippel a Magyar Állatorvosi Kamara nyilvántartása alapján. A Vigyél Haza Alapítvány kezdeményezésével csak Budapesten évente több mint 200 elkóborolt kutyát tudnak beazonosítani és visszajuttatni gazdájához. A kijelölt chipleolvasó helyszínek megtalálhatók a Vigyél Haza Alapítvány kutyakereső alkalmazásában, az applikáció a w-ebkereso.hu/ oldalról tölthető le.