Már a téli álomra készülnek a ferihegyi ürgék

 

A fokozattan védett kisemlősök alaposan meghíznak ezekben a hetekben, hogy elegendő tartalékuk legyen átvészelni a föld alatti odúban a telet. Ebben az időszakban életritmusuk a szívműködésükkel együtt lelassul.

Az ürgék számára a repülőtér ideális élőhely, mert a füvet rendszeresen kaszálják, elvezetik a csapadékvizet, így a földalatti ürgelyukak is szárazak maradnak. A Budapest Airport által kezelt 1515 hektáros terület az egyik legnyugatibb sztyeppei élőhely, ahol a növényzet is az ürgék kedvére való – tájékoztatta a hirado.hu-t a Budapest Airport Zrt..

Októberre minden ürge elhúzódik

Bár most még 25 Celsius-fok feletti értéket mutatnak a hőmérők, az ürgék már a télre készülnek. Elsőként az idős hímek húzódnak vissza augusztus második felében a járatrendszerük végén található puha, bélelt fészekbe. Azért ezek a példányok az elsők, mert ők végigeszik a nyarat, így náluk alakul ki leghamarabb a túléléshez szükséges zsírréteg. Őket követik az idősebb nőstények, majd legkésőbb, szeptember végén, októberben az idén született fiatal egyedek is téli álomba merülnek.

Minden ürgének saját járatrendszere van, amely több méter hosszú lehet, és több mint egy méter mélyen hatol a felszín alá. Az ürge ennek végében készíti el a menedékét, ahol biztonságosan átvészelheti a telet.

Ürgék befogása a budapesti repülőtéren (Forrás: Budapest Airport)

Ürgék befogása a budapesti repülőtéren (Forrás: Budapest Airport)

A téli álom során az ürgék testhőmérséklete jelentősen lecsökken, körülbelül 5 Celsius-fokra esik vissza, szívük pedig percenkét csak néhányat dobban. Megfigyeltek már olyan példányt is, amelynek testhőmérséklete kicsivel nulla Celsius-fok alatt volt, és tavasszal ismét magához tért.

Forráspopuláció a ferihegyi

A nagyobb hazai ürgeállományokat a természetvédelmi szakemberek úgynevezett forráspopulációként tartják számon, ilyen a ferihegyi ürgeállomány is. Ezekről a gyepes pusztákról telepítenek át ürgéket olyan, főleg nemzeti parkok kezelésében lévő területekre, amelyek megfelelőek nemcsak az kisemlősök túléléséhez, hanem elszaporodásukhoz is.

A Budapest Airport gyepterületein minden évben felmérik a kutatók az ürgepopulációt, sőt, még a gyepet alkotó növényfajokat is listázzák, hogy nyomon követhessék az élőhely esetleges változásait.

Szarvas Gábor, a Budapest Airport Zrt. környezetvédelmi igazgatója elmondta, a forgalom kiszolgálásához folyamatosan fejlesztik a repülőteret. A beruházások megkezdése előtt természetvédelmi szakemberek bevonásával befogják, és áttelepítik a fokozottan védett ürgéket egy-egy nemzeti park területére. Így hozzájárulnak a faj hosszú távú megőrzéséhez.