Vonuló hamvas rétihéják tűntek fel a Csanádi pusztákon

 

A hamvas rétihéja Magyarországon ritka költ. A Körös–Maros Nemzeti Parkon belül a Dévaványai-Ecsegi-pusztákon és a Kis-Sárréten található néhány pár, a Csanádi-pusztákon csak átnyaraló példányok fordulnak elő.

A hamvas rétihéják vonuláskor nagyobb számban fordulnak elő a Körös–Maros Nemzeti Park említett területein, de a mostanihoz hasonló népes csapatokat évek óta nem láttak a térségben. A három pusztán több mint harminc madarat figyeltek meg az elmúlt hetekben, öreg és fiatal példányok egyaránt akadt köztük – olvasható a nemzeti park hivatalos oldalán.

A szakértők azt feltételezik, hogy bizonyára a bőséges táplálék vonzotta őket a pusztákra. A hamvas rétihéják aktív vadászok, érdekes látvány nyújtottak, ahogyan hajnalban, alacsonyan szállva zsákmány után kutattak.

Szeptember közepéig az utolsó példányok is elhagyták a nemzeti park területét, és elindultak afrikai telelőhelyeik felé. Megérkeztek viszont a fakó rétihéják első hírnökei, amelyek szintén délre tartanak, és a nálunk költő barna rétihéják is hamarosan útra kelnek.

A címlapfotó illusztráció.