Szeméttel teli akvárium látható a Pécsi Állatkertben

 

A PécsZoo – Pécsi Állatkert hulladékkal szennyezett akváriumot állított ki a napokban, hogy így hívja fel látogatói figyelmét a tengerekbe, óceánokba kerülő szeméttel járó veszélyekre.

Az akváriumon olvasható tájékoztató szerint a világ óceánjaiba naponta kétmillió cigarettacsikk, több mint egymillió műanyag palack, 600 ezer szívószál és egymillió műanyag zacskó kerül.

A szemléletformálás is fontos

Az MTI-hez eljuttatott tájékoztató anyagában Siptár Dávid, az állatkert ügyvezetője hangsúlyozta: az állatkerteknek a szórakoztatás mellett feladatuk az oktatás, a természetvédelem, a természetvédelemre, a fajmegőrzés fontosságára való nevelés, valamint a látogatók szemléletének formálása is. Ebben nagy szerepük van a zoopedagógiai iskolai óráknak.

Hárságyi Dorottya zoopedagógus hozzátette, hogy évente 9 millió tonna műanyag szemét jut a Föld vizeibe. A szennyezés okozta károkat és az élővilágra gyakorolt negatív hatását mindenképpen szerették volna tudatosítani a látogatókban.

Új akváriummal gazdagodott az állatkert

Medúzákat bemutató akváriummal gazdagodott az állatkert, amelyben tizenkét fiatal füles medúza él. Sulyok Ábris akvárium- és terráriumvezető kiemelte: a planktonokkal táplálkozó medúza a világ összes tengerében megtalálható. A Pécsi Állatkert célja, hogy megmutassa, mennyire sokszínűek és különlegesek ezek az állatok. A márciusban kialakított medúzafolyosó is ezt segíti, amely speciális megvilágításának köszönhetően egyedülálló látványt nyújt a látogatók számára.

Az állatkert tájékoztatójában kitért arra is, hogy a tervek között a közeljövőben egy harmadik medúzaakvárium telepítése is szerepel.

A 2016-ra mintegy kétmilliárd forintból megújult állatkertben csaknem 250 állatfaj 1500 példánya látható. Az intézmény 375 ezer látogatót fogadott az elmúlt több mint két évben.