„Virtuálisan” elárasztotta a Times Square-t egy amerikai művész

 

A New York-i Times Square-t árasztotta el virtuálisan egy amerikai művész, aki így kívánja felhívni a figyelmet a klímaváltozás hatásaira. Multimédiás alkotása azt mutatja meg, milyen következményekkel járna az éghajlatváltozás okozta tengerszint-emelkedés a város alacsonyan fekvő területein.

Mel Chin alkotása a kiterjesztett valóság technológiájára épülve mutatja meg, miként festene a híres manhattani tér nyolc méterrel a tengerfelszín alatt. A járókelők az okostelefonjaikon nézhetik végig azt a Microsoft segítségével készült hatperces kisfilmet, amelyben hajók és tengeri élőlények háromdimenziós hologramjai úsznak el a fejük felett vagy a környező épületek között.

A 67 éves Chin alkotása a klímaváltozás hatásaira igyekszik ráirányítani a társadalom figyelmét. New York város éghajlatváltozással foglalkozó bizottságának 2015-ös jelentése szerint a klímaváltozás közel két méternyi tengerszint-emelkedést okozna New York területén 2100-ra.

A művész, aki több mint négy évtizeden átívelő pályafutása során már számtalan eszközt, technológiát kipróbált, hogy olyan alkotásokat hozzon létre, amelyek eszmecserére ösztönzik a közönséget, több mint egy éven át dolgozott a napokban bemutatott projekten.

 

A multimédiás élmény mellett a művész Wake – magyarul Ébredés – című monumentális alkotás is helyet kapott a téren. A 18 méter magas, fából készült mű egy hajótest és egy tengeri emlős csontvázának keresztezése helyett. A különleges építmény elejét orrszobor díszíti, amelyet a 19. században élt svéd operaénekesről, Jenny Lindről formáztak.

Az érdeklődők szeptember 5-éig láthatják az alkotásokat a Times Square-n. Mindkét mű Mel Chin több helyszínre kiterjedő kiállításának részét képezi, amely a művész és a Queens Museum együttműködésével jött létre.