Kulcsra zárták az ELTE Füvészkertjének üvegházát barbár látogatók miatt

 

A látogatók helytelen magatartása miatt bizonytalan ideig ismét nem látogatható az ELTE Füvészkertjének üvegháza. A kertészek csak így tudják biztosítani, hogy az amazonasi óriás tündérrózsa levelei épségben maradjanak, és ne lyuggassák ki őket.

Ismét csak kívülről gyönyörködhetnek a látogatók a Füvészkert legfelkapottabb látványosságában, az amazonasi óriás tündérrózsában. Az ok egyszerű, de egyben elszomorító: a viselkedni nem tudó látogatók a figyelmeztetések ellenére kilyuggatták a kezükkel és különböző eszközökkel az egzotikus növény hatalmas leveleit.

Tavaly a mostanihoz kísértetiesen hasonló eset történt. Pár látogató akkor is kilyuggatta a tündérrózsa leveleit. A szakemberek akkor is az üvegház bezárása mellett döntöttek.

Mikovics Nikoletta, a főiskola hallgatója önkéntesként segít a Nyíregyházi Főiskola Tuzson János Botanikus kertjének gondozásában. Az amazonasi tündérrózsa (Victoria Amasonica) óriási levelekkel fedte be a trópusi medence majdnem teljes felületét. A legnagyobb levél mérete 130 centiméter és ha hozzáadjuk a 10 centis levélperemeket, akkor már majdnem megközelíti a trópusok közel kétméteres leveleit. MTI Fotó: Kiss István

Az amazonasi tündérrózsa óriási levelekkel fedte be a trópusi medence majdnem teljes felületét az ELTE Füvészkertjében 2015-ben. A legnagyobb levél mérete meghaladta a 130 centimétert is. (MTI-fotó: Kiss István)

Kiszel Péter, az ELTE Füvészkertjének főkertésze a Facebookon közölte a döntést. A bejegyzésből kiderül, a kert munkatársainak sok munkája volt abban, hogy megmentsenek egy tövet az amazonasi óriás tündérrózsák közül. A növény szépen fejlődésnek is indult, sajnos azonban néhány látogató cseppet sem környezetbarát magatartása miatt a főkertész az üvegházat bizonytalan időre kulcsra zárta, így a bent lévő gyűjteményt megtekinteni, csak az üvegen keresztül lehet.