Műanyagmentes kampány indul júliusban

 

A Plastic Free July – műanyagmentes július – nemzetközi mozgalomhoz csatlakozva a Felelős Gasztrohős Alapítvány a Humusz Szövetséggel és a Refillel közösen műanyagmentes életre buzdítja a lakosságot júliusban. A fő hangsúlyt a PET palackokra helyezik.

A szervezetek július 7-én szombaton indítják el a kampányt egy műanyagmentes piknikkel, ahol a háztartásokban megtalálható műanyagok teljes választékára kínálnak tartós, környezetbarát alternatívákat.

A piknikkel a szervezők szeretnék jó hangulatban, ismeretterjesztő játékokkal, workshopokkal és kiállítókkal meghozni a kedvet műanyagmentességhez. A nap során az érdeklődőknek lehetőségük nyílik beszerezni a háztartás és a mindennapi élet fontosabb, tartós kellékeit is.

Az utóbbi hetekben bejárták a világhálót, azon belül is a közösségi oldalakat a National Geographic műanyagszennyezéssel kapcsolatos képei, így az egész világ megbizonyosodhatott róla, hogy a probléma jelentős. A „Töltsd velünk a júliust” kampánnyal a szervezetek szeretnék csökkenteni az egy használat után szemétbe kerülő PET palackok számát, ezért mindenkit arra buzdítanak, hogy amikor csak teheti töltse újra palackját vagy vigyen magával kulacsot.

A kezdeményezéshez számos fenntartható vendéglátóhely is csatlakozott, ahol díjmentesen újratöltik a kulacsokat, palackokat. A kampányban részt vevő éttermek ajtajára „Refill” matricákat helyeznek el – mondta el Vighné Boóc Judit, a Felelős Gasztrohős Alapítvány munkatársa.

Hozzátette: azért esett a PET palackokra a választásuk, mert a nyári melegben ez az egyik leggyakoribb egyszer használatos műanyag, ami jó esetben a szelektív hulladékgyűjtőben, rosszabb esetben a szeméttelepen vagy a vizeinkben végzi. A vizekből pedig mikroműanyag formájában az élőlények, majd általuk a mi szervezetünkbe jut.