Programot indít a Yellowstone Park a bölénycsordák elterjedéséért

 

A fajmegőrzési program keretében a nemzeti parkból új területekre telepítenek át, előtte a vadállatokat alaposan megvizsgálták hordoznak-e valamilyen betegséget.

A Yellowstone Nemzeti Park bölényállománya 2016-ban rekordnagyságú volt, 5500 egyed, azóta mintegy 2300-at vagy leöltek, vagy vadászat áldozatául esett.

A kedden engedélyezett program első fázisában kilencvenegy bivalyt vizsgálnak meg, hogy szenvednek-e brucellózis betegségben, amely a nőstényállatoknál vetélést okoz – mondta Morgan Warthin, a Yellowstone szóvivője, aki hozzátette, a program segítségével csökkenthetik a parkból elkóborolt bölények számát is, amiket betegség gyanúja miatt leölnek.

Folyamatos teszteknek vetik alá az állatokat az átszállítás előtt

Hónapokon át tesztelik a bölényeket, mielőtt átszállítják őket más nemzeti parkokba, vagy az északkelet-montanai Fort Peck Indián Rezervátumba, ahol elvégzik a tesztelések utolsó fázisát.

Ha egészségesek, továbbszállítják őket új élőhelyeikre, hogy új csordákat hozzanak létre a már ott lévők mellett fajmegőrzési és kulturális célokból. Az bölények első csoportja az év végére juthat végső élőhelyére – tette hozzá a szóvivő. A programnak nincs végső céldátuma.

A bölényvédők fenntartásokkal kezelik a programot

A Buffalo Field Campaign bölényvédő csoport ellenzi ezt a karanténjellegű programot, mert azt szeretné elérni, hogy a bölények természetes vándorlással települjenek át, és csordáik így erősödjenek meg az Egyesült Államok nyugati térségeiben.

A bölények visszahonosításán dolgoznak Romániában is

A bölények egykor Európában is őshonosak voltak. Erdélyben a kárpáti bölény utolsó példányát több mint 150 éve lőtték ki a vadászok. Az állatok visszatelepítése 1958-ban kezdődött meg, amelynek során Hunyad megyébe szállítottak két felnőtt példányt.

Az elmúlt években a Kárpátokba való visszahonosítási program keretén belül és fogyasztási célra több bölénytelep is létesült Románia-szerte. A Déli-Kárpátokban, a Szárkő-hegységben és Örményes környékén egy több mint 30 egyedből álló csorda található. A magyar–román határ közelében, Nagyszalonta mellett is amerikai bölények legelnek.

Az Örményes környékén élő csordák szabadon mozoghatnak, de az újonnan érkező példányokat előbb egy 15 hektáros karámba terelik, és a szükséges állatorvosi vizsgálatok elvégzése, a megfelelő akklimatizálódás után egy 150 hektáros területen kezdődik meg a visszavadításuk. Ezen a területen négy hónapot töltenek, majd ezután engedik szabadon őket. Erre a fokozatosságra azért van szükség, hogy az állatok minden téren megszokják az új környezetüket.

Ezek a nagy testű növényevő állatok jó hatással vannak az ökoszisztémára, a zárt erdős területeket mozaikossá alakítják, mert ágakat, csemetéket is fogyasztanak, trágyázzák a gyepet, és nem utolsósorban az ökoturizmus fejlődéséhez is hozzájárulnak.

A kezdeményezés célja, hogy egy ezer egyedből álló populáció jöjjön létre a kárpátokban 100-200 fős csordákat alkotva.