Víztakarékos mecénásprogram óvodáknak, iskoláknak

 

Vizeink szennyezésének és pazarlásának visszaszorítása érdekében a Vízinnovációs Kft. szemléletformáló programot indított el több éve. Mivel a kezdeményezésre óvodák és iskolák is nyitottak voltak, környezettudatos tevékenységük elősegítésére mecénásprogramot indított el a cég.

Napjainkban egyre többször hallhatunk arról, hogy vizeink szennyezése és a vízpazarlás miatt a jövő generációja kevesebb édesvízkészlettel gazdálkodhat. Ennek megelőzése érdekében indította el a Vízinnovációs Kft. programját, amely a környezet védelme mellett hazánk édesvízkészletének megóvására is célul tűzte ki.

A kft. munkatársa elmondta, hogy azért érdemes a mindennapokban is figyelmet fordítani a víztakarékosságra, mert a minőségi takarékos eszközök használatával – csapok, zuhanyok, WC-tartályok – egy lakás, étterem, egy intézmény víz- és csatornaszámlája akár 30 százalékkal is csökkenhet.

A projekt megalkotói azt tapasztalták, hogy a környezetvédő takarékossági programra óvodák és iskolák is nyitottak, az esetek többségében azonban a takarékosságot segítő eszközöket, például csapokat vagy tartályokat nem tudták megvásárolni, ezért kitaláltak egy inspiráló szándékú megoldást. Az Önmagunkon túl programban a gazdasági élet szereplői – akik bevallásuk szerint maguk is megelégedéssel használják a víztakarékos eszközöket – szponzorálják meg egy szívükhöz közel álló intézmény víztakarékos eszközeit.

Budapesten a VI. kerületben található Szív óvodát – amely Örökös Zöldóvoda címet is elnyerte – két vendéglátóhely segítette hozzá a víztakarékos eszközökhöz. A felajánlott csapok, zuhanyok és WC-tartályok felszerelését és üzembeállítását követő első két hónapban átlagosan 35 százalékkal csökkent az óvoda vízfogyasztása, havonta átlagosan 25 köbméter vizet takaríthat meg. Ez éves szinten csaknem 300 ezer liter víz megtakarítását jelenti, ami egy négyfős család körülbelül másfél évnyi vízfogyasztását lenne képes fedezni.

A program célja, hogy Magyarország összes óvodájához, iskolájához eljussanak a kezdeményezéssel, amivel évente negyed balatonnyi vízmennyiséget spórolnának meg a jövő generációjának, azaz felnőtt önmaguknak.