Fél évszázad után visszatérnek az orrszarvúk Csádba

 

A vadászat miatt helyileg kihalt keskenyszájú orrszarvúk mintegy ötven év után ismét otthonra lelnek az afrikai országban. A Dél-afrikai Köztársaság egyik nemzeti parkjából hat egyedet telepítettek át légi úton Csádba.

A dél-afrikai környezetvédelmi miniszter Edna Molewa szerint egy életképes és biztonságban élő orrszarvú-populáció létesítésével Csádban hozzájárulnak a rinocéroszpopuláció elterjedéséhez Afrikában, és egy olyan faj fennmaradásához is, amelyet súlyosan veszélyeztet az orvvadászat.

Az 1970-es évek óta egyetlen orrszarvút sem láttak Csádban: az állat a térségben a vadászat miatt halt ki. Az állatok a Zakouma Nemzeti Parkban fognak élni. Az African Parks nevű nem kormányzati szervezet, amely a nemzeti parkot működteti, számos rinocéroszt, oroszlánt telepített vissza Dél-Afrikából Ruandába, és a közeljövőben Malawiba visz oroszlánokat.

A Dél-afrikai Köztársaságban a fajmegőrzési program keretében elért sikereket felhasználva akarjuk újratelepíteni Afrika más térségeit – mondta el az African Parks igazgatója, Andrew Parker.

A Dél-afrikai Köztársaságban 18 ezer szélesszájú orrszarvú és kétezer keskenyszájú orrszavú él, a térségben lelhető fel tehát a vastagbőrűek globális populációjának a 80 százaléka. Az áttelepítési műveletet annak ellenére végrehajtják, hogy a Dél-afrikai Köztársaságban a múlt évben több mint ezer orrszarvút öltek meg orvvadászok, hogy kielégítsék az orrszarvútülök utáni élénk keresletet Ázsiában.

A legszigorúbb biztonsági intézkedések közepette Csádba utazó állatok három hónapig éltek védett környezetben, magas tápértékű lucernával etették őket, hogy felkészítsék az útra. Csádban is ezt kapják kezdetben, miközben hozzászoktatják őket a helyi bokrokhoz, fákhoz.

A szakemberek azt remélik, hogy a két bika és a négy nőstény egy tenyészcsordát fog alkotni, amely a keskenyszájú orrszarvúk legészakibb vadon élő populációja lesz a földrészen.