A GMO-mentes védjegy állami garancia a termékek tisztaságára

 

Új technológiát vezetett be a géntechnológiai módosításoktól mentes élelmiszerek megkülönböztetésére a Földművelésügyi Minisztérium. A szaktárca a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) segítségével állami garanciát nyújt arra, hogy a védjegy használatára jogosult termékek teljesen GMO-mentesek.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter elmondta, hogy a cél az, hogy jól láthatóan megkülönböztessük a GMO-menets élelmiszereket azoktól, amelyek nem tartoznak ebbe a kategóriába. Magyarországon GMO nem kerülhet köztermesztésbe – például vetőmagokra ez érvényes –, ugyanakkor a takarmányozásban GM-szója felhasználása megengedett.

A világon elsőként Magyarország Alaptörvénye mondta ki a mezőgazdasági termelés GMO-mentességét. Ehhez kapcsolódik a vásárlók tájékoztatása, a fogyasztói tudatosság erősítése.

Ez az újonnan bevezetett védjegy, és annak a feltételrendszere garantálja, hogy Magyarországon az állam által ellenőrzött, egészséges, jó minőségű, természetes és GMO-mentes élelmiszereket gyártanak. Ez a belső és a külső piacokon egyaránt fontos. A védjegynek egyszerre lesz tájékoztató és piacteremtő funkciója, mivel a GMO-mentes, egészséges élelmiszerek iránti kereslet Európa-szerte emelkedik – tette hozzá a miniszter.

Fazekas Sándor hozzáfűzte, hogy arra számít, egyre többen nézik az élelmiszerek eredetét, származását, és ez a fogyasztásban is megjelenik majd. Ezáltal pedig sikerül piacot teremteni a magyar termékeknek. A szaktárca vezetője úgy tapasztalta, hogy a vásárlói tudatosság erősödött az elmúlt években, és a védjegy bevezetésével ezt a tendenciát kívánják segíteni.

A védjegy használójának egyetlen kötelezettséget kell vállalnia: a termék valamennyi alapanyagának nyomon követhetően GMO-mentesnek kell lennie. Bognár Lajos helyettes államtitkár elmondta, hogy minden vállalkozót várnak, aki a GMO-mentes védjegyet használni szeretné, legyen az kistermelő vagy multinacionális vállalat.

A helyettes államtitkár a GMO-mentes védjeggyel kapcsolatban megjegyezte, hogy annak tulajdonosa a Földművelésügyi Minisztérium: ez az első olyan védjegy, amely mellé állami garanciát is nyújtanak. A védjegyet tanúsító szervezet egy kft., amelyet a Nébih működtet. Ez azt jelenti, hogy a termék- és folyamat-ellenőrzéseket felkészült szakemberek végzik.

Az ellenőrzéseknek köszönhetően két éve nem került GMO-val szennyezett vetőmag forgalomba az országban, és az üzletekbe sem került GMO-val szennyezett vagy nem megfelelően jelölt termék. Bognár Lajos szerint ez annak köszönhető, hogy nemcsak a Nébih, illetve az Állategészségügyi Hatóság ellenőrzi ezeket a termékeket, hanem a tisztességes vállalkozók is figyelnek arra, hogy ne kerüljön be ilyen termék a forgalomba.

Sőt egy komoly ellenőrzést már a behozatal, valamint a forgalomba kerülés előtt elvégeznek a hatályos szabályok értelmében. Ezek az ellenőrzések a családi vállalkozásokra is fókuszálnak. Modern, információtechnológiai eszközökkel próbálják kiszűrni azokat, akik ezeket a szabályokat el akarják kerülni.

A védjegy elsősorban a magyar vásárlók tájékoztatását szolgálja. Azonban ez nem zárja ki azt, hogy a vállalkozások a külföldi értékesítéskor is használják: népszerűsítve ezzel a GMO-mentes, minőségi magyar termékeket.