A műanyag szívószál és a fültisztító pálcika betiltását tervezik Nagy-Britanniában

 

A műanyag szívószál és a fültisztító pálcika forgalmazásának betiltását tervezi a brit kormány a világ tengereit veszélyeztető műanyaghulladék mennyiségének csökkentése érdekében. Az ország miniszterelnöke felszólította a Brit Nemzetközösség vezetőit, hogy kövessék Anglia példáját a probléma kezelésében a jövőben.

Theresa May kormányfő szerint a műanyaghulladék világszerte az egyik legnagyobb környezeti probléma. A statisztikai adatok szerint évente nyolc és fél milliárd műanyag szívószálat dobnak ki Angliában.

A nemzetközösség vezetőinek konferenciája csütörtökön kezdődik Londonban. A rendezvényt hivatalosan II. Erzsébet királynő nyitja meg a Buckingham-palotában a nemzetközösséget alkotó ötvenhárom állam kormányfőinek és elnökeinek jelenlétében.

Nagy-Britannia élen jár a műanyaghulladék visszaszorításában

A brit miniszterelnök a tanácskozás előtt hangsúlyozta, hogy Nagy-Britannia élen jár a világon a műanyaghulladék kezelésében: számos intézkedést hozott a műanyaghulladék csökkentésének reményében. Mint mondta: a tanácskozáson szeretné elérni, hogy a nemzetközösség országai is csatlakozzanak az Egyesült Királyság kezdeményezéseihez a tengereket elborító műanyagszennyezés elleni küzdelemben.

A kormányfő a napokban bejelentette, hogy az Egyesült Királyság, Vanuatu, Új-Zéland, Srí Lanka és Ghána egy új egyezményben vállalta, hogy 2021-re visszaszorítja a műanyag zacskók használatát, és betiltja a műanyag mikroszemcsés kozmetikumokat.

Theresa May egy januári Twitter-üzenetében arról értekezett, hogy véleménye szerint a tilalom megakadályozza majd, hogy több milliárd műanyagdarab szennyezze ökoszisztémánkat, és ami a legfontosabb, segít megvédeni tengereinket és óceánjainkat.

A brit zenei fesztiválok is az ökotudatos utat választották

Korábban hatvan brit zenei fesztivál határozta el, hogy nyári rendezvényeiről kitiltja a műanyag szívószálat. A fesztiválok arra is ígéretet tettek, hogy 2021-re teljesen felszámolják az egyszer használatos műanyagokat.

Ahogy arról korábban a Híradó.hu is beszámolt, a népszerű Glastonbury Fesztivál 2019-ben már nem engedi a műanyag palackos italok forgalmazását, sőt a fesztiválozóknak is tilos lesz PET-palackkal belépniük a fesztivál területére.