A méhek védelmére hívták fel a figyelmet

 

Kevesebb méz lesz idén – legalább is repcéből már biztosan. A hideg tél miatt ugyanis kevesebb lárva kelt ki, ráadásul gyorsan virágzásnak indultak a növények, és a méhek nem tudnak olyan gyors ütemben fejlődni, hogy a beporzást elvégezzék. Világszerte egyre nagyobb gondot okoz az is, hogy jelentősen csökken a rovarok élettere. Óbudán ezért a méhek kedvenc növényeit ültették el – hangzott el az M1 Híradójában.

Az egyik szandaszőlősi méhész mintegy 60 méhcsaládot tart. Molnár Ferenc azt mondja, már most látszik, hogy idén a hideg tél miatt a szokottnál kevesebb méh kelt ki a lárvákból, ezért valószínűleg kevesebb lesz a repceméz is.

A Budapest Voices tagjai a fővárosban ültettek fűszernövényeket és virágokat  – ezeket ugyanis nagyon szeretik a méhek.

Világszerte folyamatosan csökken a méhek élettere, miközben az élelmiszeriparban rendkívül jelentős a szerepük, ezért az Országos Magyar Méhészeti Egyesület folyamatosan szorgalmazza a növények ültetését.

A globális élelmiszeripar kétharmadát a méhek állítják elő, és a mai napon azt szerettük volna megmutatni, hogy egy kis területen is lehet méhbarát legelőt létrehozni, akár otthon a teraszon is egy ládába ültetett egynyári vagy évelő növényekkel, amelyek júliusban és augusztusban virágoznak – mondta el Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke.

Magyarországon jelenleg mintegy húszezren foglalkoznak méhtartással, akik összesen csaknem 28 ezer tonna mézet termelnek. A méhek életterének visszaszorulása világszinten problémát jelent, az Amerika Egyesült Államokban például már évek óta mesterségesen kell egyes növényeket beporozni.