A globális felmelegedés összezavarja a táplálkozási láncot

 

A természetben az egyik legfontosabb tényező a megfelelő időzítés. A sikeres beporzáshoz például egyszerre kell virágozniuk a növényeknek és jelen lenniük a méheknek, a vándorsólymoknak ugyanakkor kell bizonyos helyen lenniük, mint amikor zsákmányállataiknak. Sok esetben azonban a globális felmelegedés megbolygatja ezt az érzékeny rendszert.

A Proceedings of the National Academy of Sciences című szaklapban bemutatott tanulmány az első globális elemzés ebben a témában: közel kilencven olyan faj biológiai időzítésének eltéréseit vizsgálták, melyek léte egy másik életformától függ. Az eredmények szerint a fajok átlagosan évtizedenként hat nappal térnek el a szinkronitástól, ugyanakkor vannak olyan fajpárok, amelyek közelebb kerülnek egymáshoz.

Az Ottawai Egyetem ökológusa szerint nincs semmi arra utaló jel, hogy ez a folyamat le fog lassulni vagy meg fog állni a jövőben. Az egyik ilyen szembeötlő jelenség a Washington államban lévő Washington-tóban zajlik, ahol az elmúlt huszonöt évben tapasztalt eltolódás hatására a növényi fitoplankton harmincnégy nappal korábban virágzik, mint az ezzel táplálkozó zooplankton. Ez azért fenyegető helyzet, mert a tápláléklánc legalján okoz zűrzavart.

Grönlandon is jóval korábban virágoznak bizonyos növények, így nagyon sok, szokásos időben születő rénszarvasborjú elpusztul, mert nincs számukra elég táplálék – fejtette ki a szakértő. A hőmérséklet növekedésével a legtöbb faj korábbra időzíti bizonyos tevékenységeit, az egymástól függő fajok azonban nem mindig ugyanabban az ütemben változtatnak.