Tovább súlyosbodott a helyzet az aszály miatt Dél-Afrikában

 

Dél-Afrika nemzeti katasztrófává nyilvánította az ország egyes részeit sújtó aszályt. Az intézkedés megkönnyíti a tisztségviselőknek a források kezelését és a hosszú távú intézkedések kidolgozását a szárazság elleni küzdelemben.

A kormány szerint az aszály különösen az ország déli részén, Nyugat-Fokföld és Kelet-Fokföld tartományokban súlyos.

A szárazság negatív hatással volt a gazdaság különböző ágazataira, így az állattenyésztésre, a gabonatermelésre, az élelmiszeriparra és a kereskedelemre – idézte az egyik fokvárosi portál a kormányjelentést.

A szárazság miatt Fokvárosban hónapok óta az úgynevezett „zéró nap”, vagyis annak eljövetelére figyelmeztetnek, hogy elfogy a vezetékes ivóvíz. A nagyvárost vezető ellenzéki párt a múlt héten viszont azt közölte, a vízzel való takarékoskodással ez 2018-ban talán nem fog bekövetkezni. Az ellenzéki Demokratikus Szövetség szerint a katasztrófa kikiáltásával a kormánynak segélyeket kellene nyújtania az érintett területeken.

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, február elsejétől napi 50 literre csökkentették a felhasználható vízmennyiséget, a csalókat pedig pénzbüntetéssel sújtják. Ian Neilson, Fokváros helyettes polgármestere elmondta, hogy drasztikus lépéseket kellett tenniük ahhoz, hogy a már említett „zéró napot” elkerüljék.