Tengeri csillagok lepték el a spanyol partokat

 

A múlt hétvégén a spanyol partoknál tomboló vihar nemcsak az épületekben, a hajókban és az autókban okozott károkat, hanem alaposan megtépázta a tengericsillag-állományt is. A természetvédők áldozatos munkájának köszönhetően azonban a partra sodródott példányok megmenekültek.

A partra vetődött tengeri csillagok szabályos szőnyeget alkottak a Punta Umbria strandon, ahol természetvédők igyekeztek őket lemosni, és így megmenteni az életüket. A mentésről készült felvételt a legnagyobb közösségi oldalon már a feltöltést követően mintegy félmillión tekintették meg.

Tömeges partra sodródások időről időre megtörténnek, de a szélsőséges időjárási viszonyok tudnak igazán nagy károkat okozni a csillagpopulációban. A mostani vihar a tenger fenekét ugyanúgy felkavarta, mint ahogy a tavaszi árapályok vagy a tornádók szokták – magyarázta magyarázta José Antonio Cuesta tengerbiológus.

Hasonló jelenségre akadt példa az utóbbi évtizedekben is. A 60-as években Maryland partjainál 10 ezer állat kötött ki egy vihar után a szárazföld közelében. 1999-ben az angliai Man-sziget partján ugyancsak több tízezer tengeri csillag hevert. Rá tíz évre pedig az ír partvonalon is küzdeni kellett a fennmaradásukért.

A „keleti szörnyként” is emlegetett vihar az angliai partokat sem kímélte, puhatestűek ezrei sodródtak ki. A látványt több portál is „tengeri csillag armageddonként” emlegette.