Seregélyek okoztak kisebb riadalmat Angliában

 

A napokban páran úgy érezhették, mintha Hitchcock klasszikusának, a Madaraknak az egyik jelenetébe csöppentek volna. Egy angliai város utcáit ugyanis seregélyek százai lepték el.

A szokatlan, és egyben ijesztő felvételt a BBC is lencsevégre kapta az angliai Flitcham utcáin. A több száz seregély mindamellett, hogy „feketére” festette az utat, valóságos útzárat is képezett.

A felvételen is jól látszik, hogy a madarak nagyon jól érezték magukat az úttest közepén, és egészen addig nem is nagyon akartak elrepülni, amíg egy terepjáró meg nem riasztotta őket.

 

Bosszúságot okoz a madársereg a gazdáknak

A seregély idehaza sem feltétlen örvend nagy népszerűségnek, főként a gazdák körében. A nyár végi, őszi seregélyinvázió a borászok réme: ha nem figyelnek kellőképpen oda, és lecsap a tőkékre a madársereg, rövid idő alatt oda lehet a termés.

Egy-egy csapat akár öt-hatezer egyedet is számlálhat. Ezeknek az egyébként intelligens madaraknak a megjelenése egyszerre elképesztő és félelmetes látvány. Rafinált állatok hírében is állnak, ami nem meglepő, mivel sokszor úgy portyáznak, hogy úgy tesznek, mintha lecsapnának az ültetvény egyik végén, ezzel odacsalják a gazdát, majd hirtelen a csapat jól szervezetten irányt vált, és olyan helyen landol, ahova az ember már biztos nem képes odaérni.

Többféle módszerrel igyekeznek védekezni ellenük, de egyik sem száz százalékos. Régen kurjongatással, kerepléssel, madárijesztőkkel védekeztek ellenük, de ma a legelterjedtebb a propán-bután ágyús vagy jelzőpisztolyos, hanggal való elriasztás. Azonban utóbbi folyamatos jelenlétet igényel. A leghatásosabb módszer ellenük a szőlősorok úgynevezett Raschel-hálóval való lefedése, de ez csak kisebb földeken lehetséges.

Megoldást jelentene a tájrendezés

A szakértők szerint a seregély egyre nagyobb terménypusztításában az is közrejátszik, hogy az utóbbi években drasztikusan lecsökkent a legelőállat-állomány. Emiatt a legelőket benőtte a magasabb növényzet, márpedig a seregély alapvetően alacsony füvű réteken, vetéseken táplálkozik, ezek híján jobban rászorul a gyümölcsösök megdézsmálására. A legjobb megoldás a megfelelő tájgazdálkodás lenne, ha hagynának kellő mennyiségű gyepfoltokat, amiket nem művelnek meg, így a seregélynek természetes tápláléklelőhelyet biztosítanak.

Egy másik ötlet bodzásokat telepítene a szőlők közelébe, mert a seregély a bodzát a szőlőnél is jobban szereti.