Élvezik a lengyel fókák a tavaszi telet

 

Miközben egész Európa didereg, Lengyelország északi részén akad olyan hely, ahol kifejezetten jól jön a sarkvidéki időjárás.

Az Északi-tenger partján fekvő Hel-félszigeten ugyanis fókák élnek egy rezervátumban. Ők a jeges vízben kitűnően érzik magukat.

A jéghideg vízben labdázik ez a kúpos fóka gondozójával az észak-lengyelországi Hel fókarezervátumában. Még a vízben hűsölő emlősök bajsza is megfagyott a nagy hidegben, az Északi-tenger partján ugyanis napok óta dermesztő hideg van. Ők azonban nem bánják: a gondozó szerint otthonosan érzik magukat a fagyos vízben.

A rezervátumban sebesült és beteg fókákat ápolnak. Azonban nem csupán gyógykezelésben, de igazi társasági életben is részük van – társaikkal és gondozóikkal együtt lábadoznak szabadon engedésük napjáig. Az Északi-tenger harmincezer kúpos fókának ad otthont, amelyek többnyire Európa és Britannia partjainál élnek. Egy évszázaddal ezelőtt még háromszor ennyien voltak, és az utóbbi években ismét szaporodásnak indultak.

A sarkvidéki hósapka folyamatos olvadása azonban újra veszélybe sodorhatja az állományt. Életterük csökkenésével ugyanis egyre inkább a lakott partvidékekre szorulnak.