Hóbaglyok érkeztek a debreceni állatkertbe

 

Az állatkertben ezt a fajt eddig még nem láthatta a nagyközönség. A fiatal, nyolc hónapos hím testvérpárt az amszterdami állatkertből hozták.

Idővel tojók is érkeznek a parkba

Nagy Gergely Sándor, a Nagyerdei Kultúrpark Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, hogy a hímek kétéves korukra válnak ivaréretté, addigra tojók is érkeznek majd melléjük. Ezzel az állatkert hozzájárul a faj megmentéséhez. A két hóbagoly már jól érzi magát a röpdében, amelyet nyáron beárnyékolnak a Nagyerdő fái, így a hőséget is könnyebben vészelik majd át a madarak.

A klímaváltozás miatt 30 százalékkal csökkent a hóbagoly-populáció

A hóbaglyokat a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) 2017 végén a sebezhető fajok kategóriájába sorolta át, mivel három generáció alatt, elsősorban a klímaváltozás miatt több mint 30 százalékkal csökkent a számuk. Európában jelenleg mintegy 500 egyedet tartanak nyilván.

További új lakókkal bővül majd az állatkert az idén

A debreceni állatkert hatvan évvel ezelőtt, 1958-ban nyitotta meg kapuit Magyarország első vidéki állatkertjeként. A kerek évfordulót ünneplő parkba idén további fajok érkezését tervezik.

A hóbagoly szabadnak született

A hóbaglyok természetes élőhelye Grönland, Észak-Amerika és Eurázsia északi részének háborítatlan, fátlan vidékei. Szabadban átlagosan tizenöt évig élnek, Magyarországon igen ritka téli vendégek. Elterjedési területén belül olykor jelentős mértékben vándorol, ott költ, ahol kellő mennyiségű táplálékot talál. Elsősorban a fiatal, még párba nem állt madarak kóborló természetűek.

Népszerűségük a Harry Potter-sorozat nyomán megnőtt. Sok gyermek vágyott bagolyra kutya helyett, de a szakértők szerencsére gátat tudtak annak szabni, hogy ne váljon divattá az illegális bagolytartás. A hóbaglyok nehezen tűrik a bezártságot, és ragadozó madarak lévén főként kisemlősökkel táplálkoznak. Egyik kedvenc eledelük a lemming.