Az éhes jegesmedvék egyre gyakrabban közelednek emberlakta területekhez

 

Az étel után kutató jegesmedvék egyre gyakrabban kerülnek veszélyesen közel az emberekhez Grönlandon. Az elmúlt öt hónapban csak a kelet-grönlandi településen huszonegy incidens történt. Tíz évvel ezelőtt egy év alatt mindössze kilenc alkalommal jelentették jegesmedve felbukkanását a helységnél.

A globális felmelegedés miatt egyre több jegesmedve éhezik

A ragadozók a klímaváltozás miatt nehezebben találnak zsákmányt, ezért megközelítik a városokat. Látogatásaik gyakorisága megnövekedhet – figyelmeztette erre a lakosságot a a Természetvédelmi Világalap (WWF) jegesmedve-őrjárata.

A környezetvédők medvefigyelőjét kell riasztani, ha egy jegesmedve túl közel merészkedik a házakhoz, az ő feladata, hogy elriassza az állatot. Az elmúlt év incidenseiben senki sem sérült meg – közölte a szervezet.

Sokkal több energiájukba kerül a zsákmány elejtése a tengeri jég zsugorodása miatt

Nemrégiben látott napvilágot továbbá a hír, hogy a fő vadászszezonban egyre gyakrabban maradnak éhen a jegesmedvék, mivel az északi-sarkvidéki tengeri jég zsugorodása miatt az eddiginél sokkal több energiájukba kerül a zsákmány megszerzése.

Az amerikai földtani intézet (USGS) biológusa, Anthony Pagano és kollégái kilenc nőstény jegesmedve anyagcseréjét figyelték meg a Beaufort-tengeren. A kutatók 2014, 2015 és 2016 áprilisában is nyomkövető-nyakörvet erősítettek az állatokra, hogy nyolc-tizenegy napig megfigyeljék a mozgásukat, a viselkedésüket, valamint, hogy mennyit és milyen sikerrel vadásznak.

Feljegyezték az állatok testsúlyának és méretének változását, valamint a tőlük vett vér- és vizeletminták alapján az anyagcseréjükben bekövetkező változásokat is nyomon követték. Az eredmények azt mutatták, hogy a jegesmedvéknek több mint 12 ezer kalóriát kell magukhoz venniük naponta, ami azt jelenti, hogy az energiafogyasztásuk másfélszerese az eddig vélt értéknek.

Bár korábban a tudósok azt feltételezték, hogy a jegesmedvéknek sokkal kevesebb energiára van szükségük, mivel nincs természetes ellenségük, és a vadászmódszerük sem igényel túl sok fizikai erőfeszítést. A friss mutatók szerint azonban egy nőstény jegesmedvének tizenkét naponta meg kell ennie egy teljesen kifejlett fókát ahhoz, hogy fedezze az energiaszükségletét. A megfigyelés ideje alatt mind a kilenc példánynak csökkent a testtömege.

Megörökítették egy példány haláltusáját is

Azonban egyes jegesmedvék nem ússzák meg ezt az ínséges időszakot némi súlyveszteséggel. Pár hónapja járta be a világhálót annak az egyednek a haláltusája, amelyről a felvételt a National Geographic fotósa, Paul Nicken és a Sea Legacy környezetvédő csoport készítette.

A szemtanúkat a felvétel napvilágra kerülését követően többen megvádolták, hogy nem mentették meg a ragadozót. De mint kiderült, bármennyire is szerették volna, nem tudták, mivel sem kábítólövedék, sem fókahús nem állt a rendelkezésükre, mást nem tudtak tenni, mint azt, hogy a kezük ügyében lévő technikai eszközökkel megörökítették ezeket a szívszorító pillanatokat, ezzel is felhívva a világ figyelmét az éghajlatváltozás miatt veszélybe került fajok védelmének fontosságára.