Tégy te is a begyért!

 

Négy nemzetközi szervezet az idei évet a Madarak évévé nyilvánította. Azért fordítanak az idén fokozottabb figyelmet a madarakra, mert kereken száz éve kiáltották ki az Amerikai Egyesült Államokban minden idők legjelentősebb madárvédelmi törvényét.

Amerikában hívták életre minden idők egyik legerősebb madárvédelmi törvényét

A nemzetközi kezdeményezést a a National Geographic, az Audubon Society, a Cornell Lab of Ornithology és a BirdLife International hívta életre annak apropójából, hogy egy évszázados az az amerikai egyezmény, amely a földrész vonuló madarait védi.

Idehaza cél, hogy minél többen váljanak madárbaráttá

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületnél (MME) nemrégiben úgy döntött, hogy csatlakozik a kezdeményezéshez, és a következő hónapokban mindig bemutatnak olyan apró, egyszerűen kivitelezhető fortélyokat, amivel segíthetünk a minket körülvevő madarakon, vonulókon és nem vonulókon egyaránt. Aki eddig is követte az egyesület munkáját, tudhatja, hogy eddig is mindig törekedtek arra, hogy ellássák könnyedén alkalmazható tanácsokkal a madárbarátokat.

2018-as célkitűzésük, – kapcsolódva a Madarak évének nemzetközi akciójához – hogy minél több új olvasót indítsanak el a „madaras úton”. Idehaza is minél többen fordítsanak figyelmet szárnyas kis társainkra. A tippeket és tanácsokat ezentúl hírlevélben küldik ki mindazoknak, akik csatlakozik a programjukhoz. Továbbá a következő hónapokban mindig megismerkedhetnek majd az érdeklődők egy-egy olyan madárral, amely már sajnos kihalt.

Jó tenni a begyért!

Felhívásukban úgy fogalmaznak, hogy ahogy ez a rozsdafarkú ősszel csatlakozik ahhoz a több millió madárhoz, mely a vonulási mozgalmakban vesz rész, mi is  csatlakozhatunk a „Tegyél a begyér!” kezdeményezéshez. Így ebben az évben mindamellett, hogy egy sor új ismerettel gazdagodhatunk a madarak világát illetően, apró lépéseket tehetünk azért, hogy megóvjuk a környezetünket és a körülöttünk élő kisebb és nagyobb madárfajokat.