Darvak ezrei állomásoznak a Körös-Maros Nemzeti Park területén

 

Az enyhe tél hatására a Körös-Maros Nemzeti Park azon területein is darvak sokasága állomásozik, ahol az utóbbi években nem igen fordultak meg. Gyomaendrőd és bucsa környékén a beszámolók szerint jelenleg mintegy ezer példány tartózkodik.

A Hortobágy és Kardoskút környékén figyelhetőek meg a hideg beálltával a madarak

A darvak legismertebb hazai állomáshelye a Hortobágy, ahonnan rendszerint november derekán az utolsó madarak is elindulnak délebbre. Következő állomásuk a Dél-Alföld, ahol a Kardoskút és Szeged környéki tavakon pihennek meg. Enyhe teleken ott kisebb-nagyobb csapatok át is telelnek a pusztán.

Az időjárástól függ merre mozdulnak el a darucsapatok

Mivel a tél eddig elég enyhe volt, ezért a madarak el kezdtek visszafelé vonulni, és szokatlan mód a Körös-Maros Nemzeti Park területén területén, Gyomaendrőd és Bucsa környékén ütöttek tanyát. A madarak a belvizes szántóföldeken, régi rizsföld maradványokon éjszakáznak, és a közeli búza- és kukoricatáblákon táplálkoznak.

A daru Eurázsia erdős, sztyeppés, vizes területein honos, telelni Afrika északi és Ázsia déli részére vonul. Csapatban repülnek és jellegzetes V alakú formációt vesznek fel. Az elöl repülő madár hamarabb elfárad, ezért változtatják a helyüket a csoportban. Magyarországon rendszeres átvonuló, nagyobb számban jelenik meg a Hortobágyon, Kardoskúton és Montágpusztán. Időszaki fészkelése előfordul, de nem jelentős. Hazai fészkelését, majd fiókanevelését hosszú idő után 2015 nyarán a Marcal-medencében észlelték először, igazolt, dokumentált módon.

Több hete időznek már itt. Mozgásukat alapvetően az időjárás határozza meg, így az elkövetkező időszak hőmérsékletétől függ, hogy innen északra vagy délre mozdulnak majd el.

Megváltozhat a darvak telelési helye a jövőben

A szakértők szerint az sem elképzelhetetlen, hogy a jövőben ez a telelési helyváltoztatás visszanyúlik egészen a Hortobágyig, amely néhány év múlva akár telelőhellyé is válhat a darvak számára. Ha így lesz, akkor a darvak valószínűleg a Dévaványai-Ecsegi pusztákon – amely félúton van Kardoskút és a Hortobágy között – is gyakoribb téli vendégek lesznek.