További látványosságokkal bővül a Tisza-tavi Ökocentrum

 

A téli karbantartást követően január 20-tól ismét látogatható a poroszlói Tisza-tavi Ökocentrum, amely idén új látványosságokkal is bővül.

Kívül-belül megújult a látogatóközpont

Kiss János, az intézmény ügyvezetője az MTI-nek elmondta, hogy a bő kéthetes karbantartás eredményeként a turisztikai látogatóközpont megújulva várja a látogatókat. A 3D moziteremben többek között a burkolatokat és szőnyegezést is teljesen kicserélték. Ezzel párhuzamosan átalakították a létesítmény honlapját.

Elkészült továbbá a 2600 négyzetméteres, többszintes főépület látogatótereinek tisztasági festése. Míg az akváriumrendszer vízminőségének és esztétikájának biztosítása érdekében mintegy húsz tonna speciális szűrőhomok érkezett Spanyolországból.

A 2018-as fejlesztések a természeti környezet megismertetését és a hagyományőrzést helyezik a középpontba

Az igazgató elmondta azt is, hogy a tervek szerint 2018-ban a komplexumhoz tartozó szabadidőparkban fülesbagoly-bemutatót alakítanak ki. Míg a Makrovilágteremben új természetismereti játékok várják majd az érdeklődőket. Valamint hamarosan benépesül a korábbi Szitakötőház helyén kialakított kismadár-röpde is. Pályázat készül a szabadidőparkban található országos műemléki védettség alatt álló poroszlói Tájház felújítására. Reményeik szerint a munka akár már ősszel megkezdődhet.

Tiszafüred, 2010. július 31. A Tisza-tó élővilágát csónakból figyelő család Tiszafürednél. MTI Fotó: Cseke Csilla

Cél, hogy a  Tisza-tó élővilágát 2018-ban is minél többen megismerjék (MTI-fotó: Cseke Csilla)

Az intézményvezető kitért arra is, hogy a március 20-án, a halak napja alkalmából a világ jellegzetes vizes élőhelyeit bemutató időszaki kiállítás nyílik a konferenciaterem galériájában. Még ebben az évben elkészül az ökocentrum emlékkönyve is, mely a létesítmény hatéves történetét dolgozza fel az itt élő állatfajok részletes, képes bemutatásával együtt.

A cél, hogy minél többekkel megismertessék idén is a Tisza-tó élővilágát

Az intézmény március 29-ig téli üzemben működik, ebben az időszakban naponta 10 órától 16 óráig várja a látogatókat. Kiss János intézményvezető közölte, célkitűzésük idén is, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan elérjék a kétszázezres látogatói létszámot.