Ellepik a vaddisznók a főváros környékét

 

A napokban öt vaddisznót fogtak be a Pilis Parkerdő Zrt. szakemberei a főváros környéki erdőkben, ezzel már százra emelkedett az utóbbi egy évben befogott állatok száma.

Nyomkövető nyakörvet is kapnak a befogott vadak

Az erdőgazdaság tájékoztatása szerint a befogott egyedeket a lakott területektől távolabbi erdőségekben, főleg a Gödöllői-dombságban és a Budai-hegység félreeső, zárt erdőtömbjeiben engedik szabadon. A vadak egy részét nyomkövető nyakörvvel szerelik fel, ennek segítségével feltérképezhető az állatok élettere és mozgása.

Kukoricával csalják lépre az állatokat

A befogáshoz egy ketrecet helyeznek el a vaddisznók útvonalán, melybe kukoricát szórnak. A befogó ajtaját az állatok csukják be, amikor a ketrecbe szórt élelmet turkálva kioldják a felhúzott ajtó rögzítését. A korábbi kutatások feltárták, hogy létezik egy olyan vaddisznó populáció, amely már nem hagyja el a belterületet, mivel megfelelő mennyiségű vizet, táplálékot és elegendő búvóhelyet is talál a házak között. Az utóbbi években nem egyszer adtunk arról mi is hírt, hogy a város utcáin kóborló vaddisznók okoztak riadalmat a járókelők és a lakók között.

Salgótarján, 2013. február 22.Vaddisznók (Sus scrofa) az Alkotmány úton Salgótarjánban 2013. február 22-én. A vadászati statisztikák szerint Magyarországon a vaddisznók száma egyre nő. Az elszaporodott állomány gyakran keresi fel a lakott területeket élelem után kutatva.MTI Fotó: Komka Péter

Illusztráció (MTI-fotó: Komka Péter)

 

A Pilis Parkerdő Zrt. 65 ezer hektárt kezel Pest és Komárom-Esztergom megyében a Gerecse, a Pilis, a Visegrádi- és a Budai-hegység, a Gödöllői-dombság, valamint a Csepeli-síkság területén. A társaság kezelésében lévő erdőket évente mintegy húszmillióan látogatják.

Állatorvosok is segítik a befogást

Az állatorvosokat is bevontak a vadgazdák abba a folyamatba, amelynek célja, hogy a lakott területhez közeli erdőkben csökkenteni lehessen a rendkívül jól alkalmazkodó vadfaj létszámát. A befogás főleg a téli időszakban eredményes, amikor már önállóan mozognak a tapasztalatlanabb, fiatal állatok, amelyeket télen a szűkebb táplálékkínálat miatt könnyebb a befogóba csalogatni. A vaddisznók összegyűjtése kutatási célokat is szolgál.