Megfojtja a szemét a tengeri élővilágot

 

Már a kikelésüket követően meg kellett küzdeniük az életükért a teknősöknek. Az apró kétéltűeknek műanyag szeméthegyeken kellett keresztülkelniük azért, hogy vizet érjenek.

Lesújtó látvány fogadta azt az anyateknőst, amely nemrégiben visszatért a születési helyére, a Karácsony-szigetekre, hogy lerakja a tojásait. Egykori kelőhelyét szemétkupac vette körbe, így az állatnak nem volt módja arra, hogy normális fészket készítsen. Így kénytelen volt a műanyagpalackok és a nejlonzacskók közzé lefészkelni.

A tojásból kibújó kis teknősök így alig pár másodperccel világra jöttük után csak küzdelmek árán tudtak kievickélni a tengernyi hulladék közül, hogy útjukat az óceánban folytathassák. Pedig ezek a ritka állatok jobb sorsra érdemesek. Az alábbi videóban annak lehetünk szemtanúi, hogy egy teknősnek milyen szenvedéseket okoz az orrába került, nehezen beazonosítható műanyag hulladék.

Becslések szerint napjainkban mintegy 270 ezer tonnányi szemét lebeg a világ óceánjain. Ez a szinte felfoghatatlan mértékű szennyezés mintegy hétszáz tengeri faj létét és fennmaradását veszélyezteti. A szakértők szerint ez a szám a jövőben tovább fog emelkedni, hogyha a hatóságok nem teszik meg rövidesen a szükséges óvintézkedéseket az érintett területeken.

Világszerte egyre több kormány és civil szervezet küzd azért, hogy visszaszorítsák a túlzott műanyag felhasználást. Mivel a műanyag az egyik leglassabban lebomló hulladékfajta, ezért felhalmozódása komoly gondokat okoz számos országban. A tengereken és óceánokon sodródó hulladékszigetek pedig óriási veszélyt jelentenek a vízi világra.