Hol késik a tél?

 

Miközben nálunk sorra dőlnek meg a melegrekordok, addig a Szaharában ismét havazott.

Már harmadszor havazott a sivatagban

Emberemlékezet óta ez volt a harmadik alkalom, hogy havazott a Föld legnagyobb, Észak-Afrikában elterülő sivatagában. A múlt vasárnapi negyvencentis havazást egy hatalmas vihar okozta, a hó csak órák múlva kezdett elolvadni.

Az eddigi feljegyzések csak két szaharai havazást említenek. Tavaly mintegy egyméteres hó fedte be a vörös színű dűnéket, míg 1979 februárjában alig fél órán át szállingózott a hó. A havazás érintette az Atlasz-hegység lábánál fekvő Ain Sefra városát is, amelynek lakói döbbenten nézték, hogy mi hull az égből. A hajnalban leesett hó csak órákkal később, délután kezdett el olvadni.

Újabb éghajlatváltozás küszöbén állhat a Szahara

A Met Office meteorológusa szerint a jelenséget a magas európai légnyomás okozta, amelynek következtében a hideg áramlatok délebbre fordultak a megszokottnál. A környéken az év ezen időszakában a hőmérséklet általában 6 és 12 Celsius-fok között alakul.

A szakemberek annak a lehetőségét sem zárják ki, hogy a sivatag egy újabb éghajlatváltozáson megy keresztül, amelyre az utóbbi százezer évben már többször is volt példa.

Míg Amerika befagyott, addig nálunk virít a hóvirág

A napokban egyre több szakértőt igyekeztek a témában megszólaltatni azzal kapcsolatban, hogy miért ilyen szokatlanul enyhe a hazai tél. Mert míg az Egyesült Államokban farkasordító hideg van, és attól is óva intenek a hatóságok, hogy a lakosság hosszabb időt töltsön a szabadban, addig idehaza nem ritka, hogy a hőmérő higanyszála plusz 12 Celsius-fok fölé kúszik, és úton-útfélen virítanak a hóvirágok.

Az igazi tél még nincs a kertek alatt sem

Az Időkép.hu munkatársának tájékoztatása szerint az Észak-Amerika és az óceán fölött elhelyezkedő légtömegek közötti hőmérséklet-különbség jó motorja a ciklonképződésnek. Ezek a ciklonok a megerősödő nyugatias áramlással enyhe, óceáni levegőt szállítanak kontinensünk, így hazánk felé is. Jelenleg dél felől érkezik az évszakhoz képest enyhébb levegő, amely befolyásolja a Kárpát-medence időjárását. A meteorológus elmondta, a következő napokban valamivel hűvösebb lesz ugyan, de az igazi tél még várat magára.