Rejtélyes gömbszerű képződményeket azonosítottak a Tejútrendszer közepén

 

Rádióhullámokat kibocsátó két óriási „gömböt” azonosított a Tejútrendszer közepén egy nemzetközi kutatócsoport, amely a Nature című tudományos folyóiratban számolt be felfedezéséről.

A homokóra alakú képződmény csaknem 1400 fényévnyi hosszúságban nyúlik el, ami azt jelenti, hogy a spirálgalaxis középső régiójában valaha megfigyelt összes többi képződmény eltörpül mellette.

A csillagászok szerint a jelenség a Tejútrendszer nagyon nagy tömegű fekete lyukánál évmilliókkal ezelőtt bekövetkezett robbanás következménye lehet. „A galaxisunk közepe viszonylag nyugodtnak mondható, ha összehasonlítjuk olyan más galaxisokkal, amelyek középpontjában nagyon aktív fekete lyuk található” – mondta Ian Heywood, az Oxfordi Egyetem munkatársa, aki a tanulmány vezető szerzője volt.

„Ugyanakkor a Tejútrendszer központi fekete lyuka is képes időről időre rá nem jellemző aktivitást mutatni, ilyenkor felizzik a hatalmas mennyiségű por és gáz elnyelését követően” – magyarázta.

A szakember szerint lehetséges, hogy egy ilyen „habzsolás” olyan erőteljes kitörést okozott, amely ennek a korábban nem látott képződménynek a kialakulásához vezetett.

Az amerikai, brit és dél-afrikai szakembereket tömörítő kutatócsoport a Dél-afrikai Köztársaság déli-délnyugati részén elterülő, félsivatagos Karoo régióban működő MeerKAT rádióteleszkóp segítésével tette a felfedezést.