Kézi vezérléssel csatlakozott a Szojuz MSZ-13 űrhajó a Nemzetközi Űrállomáshoz

 

A Zvezda kiszolgáló modulról a Poiszk kis kutatómodulhoz csatlakoztatták át kézi vezérléssel hétfőn a Szojuz MSZ-13 űrhajót.

A Fedor androidot szállító Szojuz MSZ-14 űrhajó nem tudott automata üzemmódban csatlakozni szombaton a Poiszk (Kutatás) modulhoz. Az átcsatlakoztatást a koroljovi irányítóközpont tájékoztatása szerint Alekszandr Szkvorcov orosz kozmonauta irányította, Andrew Morgannek, az amerikai NASA és Luca Parmittanónak, az európai ESA űrkutatási hivatal űrhajósának a részvételével. Ők hárman a Szojuz MSZ-13 fedélzetén érkeztek az űrállomásra.

A Szojuz MSZ-14 űrhajó csatlakoztatására kedd hajnalban tesznek újabb kísérletet, ezúttal a Zvezda (Csillag) modulhoz próbálják meg dokkoltatni. Szombaton ez nem sikerült, a hivatalos tájékoztatás szerint azért, mert probléma merült fel az űrállomáson lévő, Kursz (Irány) elnevezésű automata dokkolórendszer jelerősítőjével, és az űrhajónál eddig soha nem tapasztalt kilengést észleltek.

Az űrhajóval 99 méterre közelítették meg a Poiszk modult, majd visszatérítették a biztonságos 279 méteres távolságra.

A Szojuz űrhajó csütörtökön startolt a kazahsztáni Bajkonurból, fedélzetén egy ember alakú robottal, Fedorral (oroszosan: Fjodorral), „akinek” a neve a Final Experimental Demonstration Object Research (Végső Kísérleti Szemléltető Tárgykutatás) angol kifejezés rövidítéséből lett. A robot, amelyet a távlati tervek szerint űrállomások építésére és hosszú távú űrrepülésre akarnak felhasználni, távirányítással az őt navigáló ember mozdulatait utánozza, de korlátozottan önálló cselekvésre is képes.

Vlagyimir Szolovjov, az űrmisszió orosz részének vezetője szombaton azzal indokolta a Szojuz MSZ-14 csatlakoztatására kijelölt modul cseréjét, hogy a Zvezdához történő automatikus dokkoláskor több lehetőség adódik a művelet ellenőrzésére.

A címlapfotó illusztráció.