Másodjára indít útnak holdjárót India

 

India elindítja második űrszondáját a Holdra július közepén. Szerdai bejelentésük szerint sima landolást terveznek, majd útnak indítanak egy holdjárót is.

Amennyiben sikeres lesz a küldetés, az Egyesült Államok, Oroszország és Kína után India lehet a negyedik ország, amelynek sikerül űreszközt küldenie a Holdra. Legutóbb januárban, Kína irányításával landolt rover a Holdon.

A legénység nélküli Csandraján–2 program részét képező rakétát, landolóeszközt és holdjárót az Indiai Űrkutató Szervezet (ISRO) építette.

A szerdán ismertetett tervek szerint július 15-én történik meg a kilövés a GSLV Mk III-as hordozórakéta segítségével. Az ISRO közlése szerint mintegy 10 milliárd rúpiába (40,8 milliárd forintba) kerül a jelenlegi küldetés.

A mintegy 50 napig tartó út után az ISRO leszállóegysége puha, irányított leszállást hajt végre szeptember 6. körül a Hold felszínén.

A landolás előtti utolsó 15 perc lesz a legizgalmasabb számunkra  mondta K. Sivan, az ISRO vezetője. Ez az ISRO valaha végrehajtott legkomplexebb missziója  tette hozzá.

A szervezet szerint a Hold gravitációjának változásai, a terep adottságai és a por is okozhat problémákat.

Az indiai lesz az idei harmadik, Holdra irányuló landolási kísérlet, miután a kínai Csang’o–4 sikeresen teljesítette a tervet, az izraeli Beresit viszont végül a Holdra zuhant áprilisban.

A Csandraján–1 India első, 2008-ban indított programja. A 79 millió dolláros projekt során az indiai űrszonda segítségével erősítették meg, hogy létezik víz a Holdon.

A Csandraján–2-t eredetileg az orosz Roszkoszmosszal közös együttműködésben tervezték megvalósítani, 2013-ban azonban India technikai különbözőségek miatt megszakította az együttműködést.