A NASA megkötötte az első szerződést a holdállomás építéséhez

 

A Maxar 375 millió dollárt nyert arra, hogy létrehozza a Lunar Gateway első elemét, egy erő- és meghajtó eszközt – írta a The Guardian.

A NASA szerződést kötött a Maxar Technologies-zel, hogy kifejlessze a Lunar Gateway (magyarul Holdátjáró) űrállomás első elemét, amely fontos szerepet kap majd abban, hogy 2024-ig visszajutassa az űrhajósokat több évtized után a Holdra.

A tervek szerint az asztronauták a Földről az Orion személyzeti kapszulába érkeznek majd meg. A kapszulát Hold körüli pályára állítják azelőtt, hogy a személyzet megkezdené a landolást az égitest felszínére.

A Maxar Technologies a szerződésben foglaltak szerint 2022 végén állítja üzembe a holdkutatás előmozdításában kulcsfontosságú eszközt. A magántulajdonban lévő gyártó leginkább a kommunikációs műholdak készítéséről ismert.

A 375 millió dolláros megbízás során a Maxar együttműködik a Blue Originnel és a Draperrel az űrhajó szállításakor. A Maxar olyan pályázókat utasított maga mögé, mint a Boeing vagy a Lockheed Martin.

A Maxar által fejlesztett eszköz egy olyan modult is működtet majd, amely lakóhelyként és dokkolócsomópontként is funkcionál.

Az Orion személyzeti kapszula gyártása már elkezdődött, viszont a landoláshoz szükséges  szerződést még nem ítélték oda senkinek – írták.

A címlapfotó illusztráció.