Negyedmillió galaxisról készített panorámaképet a Hubble

 

Panorámaképet készített negyedmillió galaxisról a Hubble: egyetlen képpé állították össze az űrteleszkóp 265 ezer galaxisról készített 7500 felvételét.

A kép 16 év megfigyeléseit tartalmazza – közölte a München közelében található Garchingban lévő európai Hubble információs központ. A galaxisok némelyike olyan távoli, hogy fénye több mint 13 milliárd éve van úton a Föld felé. Ezek tehát abból a korból láthatóak, amikor a világűr még csak fél milliárd éves volt. Így a panorámakép alapján végigkövethető a galaxisok keletkezésének története egészen napjainkig.

 

Garth Illingworth, a Santa Cruzban lévő Kaliforniai Egyetem kutatója, a panorámaképet készítő csapat vezetője elmondta: sokkal több távoli galaxist sikerült leképezni, mint az eddigi legnagyobb ilyen adatgyűjteményben. „Egy kép sem fogja ezt túlszárnyalni, amíg el nem kezdik munkájukat az új űrteleszkópok, többek közt a James Webb” – mondta a szakértő.

A panorámakép a Hubble Legacy Field nevet kapta, utalva három korábbi projektre, melyek során az űrteleszkóp mind távolabbra tekintett a kozmoszban. Minél messzebbre tudnak pillantani a csillagászok a világűrben, annál jobban fel tudják fedezni a kozmikus múltat.

A Hubble 1990-es indulása előtt a földi teleszkópok legfeljebb hétmilliárd fényévnyi távolságban tudták kifürkészni a galaxisokat, ami félúton van az ősrobbanás felé – közölte az információs központ.

Az új panorámakép a kozmikus múlt 99 százalékát kutatta fel.