Az űrkutatás segíthet megoldást találni az öregedés ellen

 

Ráncok, izomfájdalom, magas vérnyomás – mind természetes következményei az öregedésnek. A sejtek „berozsdásodása” ellen apró, okosan tervezett részecskékben lehet a kulcs, amelyek öregedésgátló eszközzé válhatnak. Egy európai kísérlet innovatív antioxidánsok után kutat, útjukon az űr felé.

A Nano Antioxidáns kísérlettel a tudósok újszerű utakat keresnek a sejtek serkentésére az izomvesztés, a szívelégtelenség, a diabétesz és a Parkinson-kór elleni küzdelemben. Egészen genetikai szintig lebontva azt remélik, hogy személyre szabott megoldást találnak, amely képes megfékezni a Föld körüli pályán keringés, valamint az űrben tartózkodás káros hatásait – írja az Európai Űrügynökség (ESA).

A SpaceX Dragon űrszondát pénteken sikeresen fellőtték, élő sejtekkel és a kerámiarészecskékkel a fedélzetén a Nemzetközi Űrállomás felé tart.

SpaceX Crew Dragon (Fotó: Twitter/ https://twitter.com/newslanded/status/1120409349032153088)

SpaceX Crew Dragon (Fotó: Twitter/ https://twitter.com/newslanded/status/1120409349032153088)

Sejteket védő apró részecskék

„A laborunkban kémiailag tervezett nanoanyagok antioxidáns tevékenységük miatt ígéretesek” – fejtette ki Gianni Ciofani, vezető tudós. A nanoceria néven ismert részecskéket a sejtek felveszik és antioxidáns szerként viselkednek, anélkül, hogy a kezelést meg kellene ismételni pirulákkal vagy injekcióval. A hatása több hétig is kitarthat, tovább a gyógyszertári készítményeknél.

Egy korábbi, 2017-es kísérlet során az űrállomás felé repülve a részecskék stabilak maradtak, és védelmet nyújtottak az izomsejtek számára. „A részecskék képesek nap mint nap újraképezni magukat” – tette hozzá Gianni Ciofani. Ezúttal a nanoceria hat napot fog eltölteni egy minilaborban, duplájára növelve a kitettségét a kozmikus sugárzással és a mikrogravitációval szemben.

Antioxidáns igény az űrben

A szervezetünk antioxidánsigénye nagyon nagy az űrben. A kutatás hozzájárulhat új eszközök fejlesztéséhez a hosszú idejű űrben tartózkodáshoz és a jövőbeli Hold-missziókhoz.

A nanorészecskék antioxidáns tulajdonságából a Földön élő idősebb, és az izomsorvadással küzdő emberek is profitálhatnak.

Még a bőrkezeléseket is javíthatja, az arcot fiatalosabbá teheti.