Hawaii nyelven kapott nevet az első „lefényképezett” fekete lyuk

 

Hawaii nyelven kapott nevet a fekete lyuk, amelyről a világon elsőként sikerült felvételt készíteni.

A The Honolulu Star-Advertiser című napilap csütörtöki beszámolója szerint a hilói Hawaii Egyetem nyelvészprofesszoraként dolgozó Larry Kimura a Powehi nevet adta a kozmikus objektumnak.
A hawaii kifejezés nagyjából azt jelenti, hogy díszbe öltözött, feneketlen sötét képződmény, és a Kumulipo, 18. századi hawaii énekből származik, amely egy teremtéstörténetet mesél el.

A fekete lyuk azért kapott hawaii nevet, mert a róla készült felvétel – amelyen egy fényes gyűrűalakzat előtt sötét folt látható – elkészítéséhez két hawaii teleszkópot is használtak.

Ez a történelem első, valódi fotója egy fekete lyukról (Fotó: MTI/EPA)

Ez a történelem első, valódi fotója egy fekete lyukról (Fotó: MTI/EPA)

A fekete lyukról valaha készített első felvételt szerdán mutatták be a világ hat különböző pontján – Washington, Brüsszel, Santiago, Sanghaj, Tajpej és Tokió – egyidejűleg tartott sajtótájékoztatón.
Eddig csak illusztrációk léteztek a fekete lyukakról. A most közölt képen az 55 millió fényévre lévő Messier 87 elnevezésű galaxis középpontjában lévő, nagyon nagy tömegű fekete lyuk látható. A felvétel elkészítésében négy kontinens nyolc obszervatóriuma vett részt.

A kutatás az Event Horizon Telescope projekt keretében valósult meg. A nemzetközi együttműködés 2012-ben indult azért, hogy közvetlenül figyeljék meg egy fekete lyuk környezetét egy földbázisú globális teleszkóphálózattal.

A fekete lyukról készült korábbi cikkeinket itt és itt olvashatja.