Felforrósítja a Jupiter légkörét a napszél

 

Az új földbázisú űrtávcsöves megfigyelések szerint a sarki fény jelenség a Jupiter légkörének alsóbb rétegeit is felmelegíti, mélyebbre hatol a felmelegedés, mint ahogy azt a tudósok korábban gondolták.

„A napszél hatása a Jupiterre egy szélsőséges példa az űr időjárására. Úgy tűnik, hogy a látszólagosnál mélyebb behatással van rá a napszél” – mondta James Sinclair a NASA-tól, aki az új kutatást vezette. A Föld sarkvidékein megfigyelhető sarkifény-jelenség akkor látható, amikor a Napból származó részecskék kölcsönhatásba lépnek a földi légkörrel és felmelegítik a felsőbb rétegeit.

Ugyanez történik a Jupiter esetében is, de az új megfigyelések szerint a melegítő hatás két-háromszor mélyebbre hatol a légkörben, mint a Föld esetében. Akár a Jupiter sztratoszférájáig is eljuthat a többlet hő– írja a NASA.

(Fotó: NAOJ/ NASA/JPL-Caltech)

(Fotó: NAOJ/ NASA/JPL-Caltech)

A kutatócsoport felfedezte, hogy miután a napszél kölcsönhatásba lépett a légkörrel, egy napon belül megváltozott annak kémiai összetétele és megemelkedett a hőmérséklete. Két évvel ezelőtti infravörös felvételeken a sarkpontok környékén egyértelműen forrópontok láthatók.

„Ilyen szintű felmelegedés és kémiai reakciók újdonságokat árulhatnak el más bolygókról is, amelyeken hasonló zord körülmények uralkodnak, vagy akár a korai Földről is” – mondta Yasumasa Kasaba a Tohoku Egyetemtől, aki a megfigyelő csapat tagja volt.