Korszerűsítik a Nemzetközi Űrállomás áramfejlesztési rendszerét

 

Űrsétát kezdett pénteken Nick Hague és Christina Koch amerikai űrhajós, hogy a Nemzetközi Űrállomás áramfejlesztési rendszerét korszerűsítse. A munkálatok várhatóan több mint hat órán át tartanak majd.

A korszerűsítés keretében az űrállomás napelemtábláiba szerelt 48 nikkel-hidrogén akkumulátort cserélik le 24 darab nagyobb teljesítményű lítium-ion akkumulátorra. Ezek a berendezések tárolják az áramot, amelyet a napelemtáblák generálnak, és tartják üzemben az űrállomást, amikor az a Föld éjszakai oldalán van.

Az amerikai űrkutatási hivatal, vagyis a NASA szerint a 2017-ben kezdődött korszerűsítés 2020 tavaszáig is eltarthat, és még legalább négy űrsétára lesz szükség – olvasható az ügynökség blogján. Ennek oka az, hogy az akkumulátorok részben nehezen hozzáférhető helyen vannak a leszereléshez használt Canadarm–2 robotkarja számára.

 

Eredetileg a NASA úgy tervezte, hogy két női asztronautája, Anne McClain és Christina Koch fogja teljesíteni az amerikai űrkutatási hivatal első női űrsétáját, de ez meghiúsult, mert nem volt elegendő méretre illő űrruha a Nemzetközi Űrállomáson. Így az a döntés született, hogy a két nő felváltva fogja elhagyni az űrállomást a szerelési munkálatokhoz, férfi kollégákkal.

Anne McClain, aki Nick Hague társaságában vett részt az előző, március 22-i űrsétán azt tapasztalta, hogy megfelelőbb számára a szkafander M-es méretű felsője, de ugyanilyen méretű felsőrész kell Christina Kochnak is.

Az április 8-ra beütemezett újabb „vegyes” űrsétán Anne McClain veszi fel a méretéhez illő szkafandert.