Nem lehetséges csak úgy szétrobbantani a Föld körül keringő aszteroidákat

 

Egy új számítógépes modell szerint ha kis erővel szeretnénk elpusztítani egy gyilkos űrköveket, az lehetővé tenné a gravitáció számára az apró, leszakadó darabok visszarántását a nagyobb testhez.

Az Armageddon című filmben egy Texas méretű aszteroida zuhan a Föld felé. Elveszettnek tűnik minden, de aztán a film főhőse feláldozza életét, hogy felrobbantson egy termonukleáris bombát az aszteroidán.

Azután annyit hallani a küldetésirányítástól, hogy a két részre szakadt aszteroida 400 mérföldre távolodik el a Földtől, és az apró darabok elporladnak.

Egy ekkora méretű kőzet két részre robbantva csodálatosan módon kitér a Föld irányából? Ez egy kis hollywoodi varázslat, de a tudósok utánajártak, hogy mi történne valójában hasonló esetben – írja a Scientific American.

(Fotó: NASA/ Jpl)

(Fotó: NASA/ Jpl)

„Tevékenységünk jelentős része megfigyelni, hogyan törnek el a dolgok, és hogyan viselkednek ezután” – mondta Charles El Mir gépészmérnök, aki csillagászatot hallgat a John Hopkins Egyetemen.

Kollégáival lemodellezte, hogy mi történne egy több mint 24 kilométer széles aszteroida felrobbantásakor. Valódi sziklákon tanulmányozták először az elképzelést, majd elméletben ütköztették az aszteroidát egy kisebbel, körülbelül 17 700 kilométeres óránkénti sebességgel. Az ütközéskor feltérképezték a lökéshullámok terjedését, és a repedések hálózatát.

A korábbi vizsgálatok olyan becsapódást jósoltak, amelynek hatására az aszteroida teljesen szétporladt és gyakorlatilag homokká vált.

De nem ez! „Amit a becsapódás után láthatunk, az egy jókora darab szikla, amely még mindig egyben van, még mindig nem tört össze, és ez a darab saját gravitációs mezőt képez, ami vonzza a róla leszakadt részeket, amik újra összehalmozódnak körülötte.”

A kísérlet azt sugallja, hogy gyakorlatilag nehezebb szétrobbantani az aszteroidákat, mint gondoltuk: egy gyorsabb, nagyobb tömegű próbatestre van szükségünk, amelyen hatékonyan végrehajthatjuk a feladatot – mondta Charles El Mir.

A NASA 2022-es dupla aszteroida átirányítási teszt küldetése, vagyis a DART megkísérli az összes rendelkezésre álló tudásanyagot összegyűjteni, hogy egy Föld-közeli aszteroidát kilökjön a pályájáról.