Ugráló vízmolekulákat figyeltek meg a Holdon

 

A NASA Hold felderítő eszköze (LRO) tette a nem mindennapi felfedezést – olvasható a NASA hivatalos oldalán.

A tudósok az elmúlt évtizedig úgy vélték, hogy a Hold felszíne száraz, folyadék maximum csak jég formájában lelhető fel az égitest felszínén, a tartósan árnyékolt kráterekben. Azonban a kutatók nemrégiben olyan területre bukkantak a Föld hű kísérőjén, ahol a talajban vízmolekulák lelhetők fel. A molekulák száma és kiterjedtsége a napszakoktól függ – olvasható a NASA oldalán. A vízmolekulák akkor fordulnak elő nagyobb számban, ha a talaj hőmérséklete alacsonyabb.

A vízmolekulák szorosan kötődnek a holdi porhoz, amint az felmelegszik, a molekulák átcsoportosulnak a Hold csekély légkörébe, és csak azt követően „térnek vissza” a felszínre, hogyha az kellően lehűlt.

A szakértők azt feltételezték, hogy a Holdon található felszíni víz nagy része a napszelekből származik, így amikor a Hold a Föld mögött helyezkedik el, és rejtve van a napszél elől, a „vízcsap” kikapcsol. Azonban a legutóbbi megfigyelések mindezt megcáfolták, hiszen a víz mennyisége akkor sem csökkent, amikor az égitest a Föld mágneses mezője által befolyásolt területen haladt át.

Amanda Hendrix, a Földi Tudományos Intézet főmunkatársa szerint a mostani felfedezés segíthet megérteni a Hold vízciklusát, és a jövőbeli Hold-expedíciók során is hasznosítható majd, mivel a szakember szerint a holdvíz sokoldalúan felhasználhat, legyen szó fűtésről, sugárzásvédelemről vagy hőkezelésről.

A címlapfotó illusztráció.